Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Bucuresti: Tranzactii in crestere pe piata de birouri

I.D. Piaţa Imobiliară /

Bucuresti: Tranzactii in crestere pe piata de birouri

Piata tranzactiilor de spatii de birouri din Capitala a inregistrat o crestere de 34,8% in al doilea trimestru din 2012 fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata un raport realizat de consultantul Jones Lang LaSalle.

Preluarea trimestriala de spatii de birouri (inclusiv contracte de renegociere /re-inchiriere) in trimestrul 2 din 2012 a fost estimata la 72.700 mp.

In cazul in care consideram doar contractele noi de inchiriere finalizate in trimestrul 2/ 2012, atunci suprafata este estimata la 58.700 mp. Din aceasta suprafata 42.3% sunt contracte de pre-inchiriere.

In functie de zona geografica, patru zone au atras 78% din cererea noua de spatii de birouri: Floreasca-BV (37.8%), Pipera City (17%), Vest (13.2%) si Centru-Nord (10%).

Preluarea de spatii de birouri este sustinuta de contractele de pre-inchiriere. Din totalul de 108.000 mp tranzactionati in semestrul 1/ 2012, au fost semnate contracte de pre-inchiriere pentru aproximativ 44% din totalul acestei suprafete. Acest trend se va mentine si in semestrul 2/2012, dar la o scara mai mica, avand in vedere ca nu se mai asteapta semnarea altor contracte de pre-inchiriere pentru suprafete mari (peste 20.000mp).

Chirii constanta in prima jumatate a anului

Chiriile contractuale prime pentru spatii de birouri au fost cotate intre 19-19.5 euro/mp/luna in al doilea trimestru din 2012. Nu a fost inregistrata nicio modificare trimestriala a chiriilor prime in aceasta perioada.

Rata totala de neocupare (spatii de clasa A&B) a crescut pana la 17% . De departe, cea mai mica rata de neocupare s-a inregistrat in coridorul Floreasca-BV, in timp ce recordul negativ a fost raportat in zona Pipera Nord.

68.000 mp de birouri vor fi gata pana la finele anului

In trimestrul 2/ 2012 a fost finalizat noul sediu al bancii UniCredit tiriac, un imobil de 14.000 mp. Cu aceasta noua deschidere, stocul finalizat in semestrul 1/ 2012 abia a atins nivelul de 24.600 mp. In acest trimestru am asistat la lansarea oficiala a doua proiecte: Floreasca Park dezvoltat de catre Portland Trust (37.000 mp) care are deja un grad de pre-inchiriere de 60% precum si proiectul The Mark al fondului de investitii austriac S Immo AG.

Pana la sfarsitul anului se vor finaliza inca 68.000 mp. In ceea ce priveste oferta anului 2013 aceasta este estimata la 130.000 mp (34% deja pre-inchiriata). In ceea ce priveste oferta anului 2014 aceasta va fi compusa din proiecte de talie mica si mijlocie sau proiecte a caror finalizare poate fi amanata din 2013 in 2014.

Rata de neocupare va avea un trend descrescator, insa ne asteptam ca valori sub 10% sa fie raportate abia la inceputul anului 2013. Chiriile prime, din zona centrala de afaceri (CBD) vor ramane la acelasi nivel cu un trend de usoara crestere in semestrul 2/ 2012.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional