Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Bucurestiul concentreaza peste 63% din suprafata spatiilor logisitice

I.D. Piaţa Imobiliară /

Bucurestiul concentreaza peste 63% din suprafata spatiilor logisitice

Stocul total de spatii industriale moderne a atins aproximativ 1,4 milioane de mp in Romania la finalul anului 2012, din care 890.000 mp, respectiv 63,6% din stocul national, sunt concentrati in Bucuresti, arata un studiu realizat de DTZ Echinox.

Pe fondul unei cereri scazute, corelata cu un volum limitat al livrarilor anuntate pentru 2013, dezvoltarile de tip build-to-suit vor ramane principalul stimulent al activitatii de constructii pe acest segment.

Dezvoltarea segmentelor industrial si logistic s-a bazat pe investitiile straine

Investitiile straine directe au reprezentat cel mai important factor in dezvoltarea segmentelor industrial si logistic. Bosch va dezvolta o fabrica pe platforma industriala Tetarom situata la Cluj, in comuna Jucu, investitia ajungand la 60 milioane de euro.

Voestalpine - parte a grupului austriac specializat in productia si prelucrarea otelului - a deschis la sfarsitul anului 2012 o noua fabrica la Giurgiu, cu o investitie de cca. 20 milioane de euro.

Compania americana Emerson a anuntat intentia de marire a capacitatii de productie in Oradea prin realizarea unei unitati de productie si suport, valoarea investitiei fiind estimata la 50 milioane de euro.

Fosta fabrica Tnuva, situata in Popesti-Leordeni, langa Bucuresti, specializata in productia lactatelor, a fost achizitionata de catre compania turceasca Sutas, tranzactia fiind estimata la aproximativ 10 milioane de euro.

Michelin Group, unul dintre cei mai importanti producatori de anvelope la nivel global, a achizitionat in ianuarie 2013 un teren cu suprafata de 20 de hectare, localizat in Zalau, pentru 1,6 milioane de euro, cu scopul de a extinde capacitatea de productie a fabricii.

Pentru finalul anului nu anticipam o crestere semnificativa a stocului total de spatii industriale si logistice moderne din capitala.

100.000 mp de spatii logistice inchiriati in 2012

In 2012, nivelul inchirierilor de spatii industriale si logistice de clasa A si B a atins 100.000 mp, din care 50.000 au fost tranzactii incheiate in Bucuresti, 25.000 in Ploiesti, 12.000 mp in Cluj-Napoca si 10.000 mp in Timisoara.

Cele mai importante tranzactii incheiate in 2012 au fost inchirierea de catre operatorul de servicii logistice DSV a 15.000 mp in cadrul proiectului detinut de Portland Trust si extinderea DB Schenker cu 5.000 mp in Phoenix Logistics Park, detinut de Aviva.

In primele trei luni din 2013, inchirierile au ajuns la 10.000 mp in Bucuresti. Volumul inchirierilor semnate in aceeasi perioada in alte orase din Romania a fost mai mare decat cel din capitala, cele mai active locatii fiind Ploiesti si Brasov, cu un total de aproximativ 20.000 mp.

Suprafata medie a spatiilor industriale si logistice inchiriate s-a situat intre 1.000 si 3.000 mp, un nivel similar cu cel inregistrat in ultimii trei ani, doar cateva tranzactii incadrandu-se in intervalul 8.000 - 10.000 mp. Cererea a fost generata de sectoarele de distributie si logistica, urmate de companiile de productie.

Rate de neocupare de pana in 15% si chirii constante

Rata de neocupare pentru spatii logistice de clasa A a ramas stabila in ultimul trimestru din 2012. In Bucuresti aceasta s-a situat intre 10% si 13%, pentru proprietati premium. In orase secundare precum Timisoara, Arad si Ploiesti rata de neocupare inregistreaza in continuare un nivel crescut de 13-15%.

Pe fondul unui volum redus al inchirierilor si fara proiecte majore anuntate a fi livrate pana la sfarsitul lui 2013, anticipam ca rata de neocupare va ramane stabila pe tot parcursul anului.

Rodica Tarcavu, Head of Industrial Department, DTZ Echinox, a comentat: "Chiriile spatiilor industriale si logistice din Romania au ramas stabile, in prezent nivelul chiriilor pentru spatii mari ce depasesc 5.000 mp, situandu-se in intervalul 3,2 - 3,8 euro pe mp pe luna, cu valori nete efective ce pot fi chiar mai competitive".

Pentru depozitele de clasa B, chiriile solicitate variaza intre 2,5 euro si 3 euro/ mp/ luna, proprietarii acestor spatii demonstrand o mai mare flexibilitate pentru companiile care si-au diminuat nivelul activitatii sau care si-au redus dramatic costurile operationale.

Pentru finalul anului, DTZ Echinox estimeaza un nivel constant al chiriilor, care se va incadra in intervalul 3,2-3,7 euro pe mp pe luna.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional