Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Călăraşi - Lucrări la 4 blocuri de locuinţe sociale şi 3 blocuri ANL în 2009

F.A. Locuinţe /

La începutul lunii octombrie, erau înregistrate, la Primăria Municipiului Călăraşi, în jur de 700 de cereri pentru locuinţe sociale, strânse pe parcursul ultimilor 7 ani.

"Problema este că peste 50% din persoanele care primesc locuinţe sociale au mari dificultăţi în a obţine şi un loc de muncă, deci a le asigura o locuinţă nu rezolvă în totalitate problema", atrage atenţia domnul Gheorghe Ciocârlan, directorul Serviciului Public Centrale Termice şi Administrare Fond Locativ (S.P.C.T.A.F.L.) din cadrul Primăriei Municipiului Călăraşi.

Pentru locuinţele în regim de închiriere prin ANL mai sunt în jur de 500 de cereri. "Sunt şi în acest caz nişte criterii pe baza cărora se face repartizarea şi adesea nu sunt înţelese de cei care aşteaptă pe liste", subliniază domnul Ciocârlan.

În acest an primăria a fost preocupată de realizarea a patru blocuri de locuinţe sociale. Primul bloc, început anul trecut, a fost finalizat în luna iunie din 2009, spaţiile fiind deja repatizate. Clădirea reprezintă de fapt un fost cămin achiziţionat de primărie, transformat şi recompartimentat. Are 47 de unităţi locative - garsoniere şi apartamente cu două camere. Blocul este de asemenea dotat cu centrală termică la parter. Pentru acest obiectiv au fost folosite integral fonduri de la bugetul local.

Un alt bloc a fost contractat conform prevederilor ordonanţei 74/2007, fiind destinat persoanelor evacuate din locuinţele naţionalizate. Prin urmare, este realizat şi prin fonduri guvernamentale, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL).

Tot prin MDRL este finanţat un alt bloc, dar realizat conform Legii 114/1996, pentru cazuri sociale, familii cu venituri mici.

Lucrările la ambele blocuri au fost începute acum câteva luni şi vor fi finalizate anul viitor, probabil prin iunie. Primăria a contribuit cu terenul necesar şi utilităţile, precizează domnul Ciocârlan.

Ultimul bloc realizat tot prin ordonanţa 74/2007 a fost început în 2008; face parte din ansamblul Panduri şi este în faza de finalizare. Tronsonul A a fost finalizat la sfârşitul lunii august 2009 şi a fost repartizat, iar tronsonul B urma să fie finalizat până la sfârşitul lunii octombrie. Conform legii 241/2001, chiriaşii locuinţelor sociale plătesc o chirie redusă, subvenţionată, completează sursa citată.

Alte două blocuri de locuinţe sociale au fost finalizate în anii precedenţi din fonduri locale.

Spre sfârşitul anului 2009 urmau să înceapă lucrările la trei blocuri ANL pentru tineri, cu regim de înălţime parter şi trei etaje, pentru care licitaţiile erau deja încheiate în luna octombrie.

În privinţa fondului locativ vechi din Municipiul Călăraşi, domnul Ciocârlan relatează că primele blocuri au fost construite prin anii 1964 - 1966, începând din centrul oraşului. De altfel, două dintre aceste blocuri sunt în curs de reabilitare termică. Practic, sunt blocuri construite până în 1991-1992, în zona Mircea Vodă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional