Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Capitala in plin santier

I.D. Investiţii /

Sorin Oprescu, primarul Capitalei

Sorin Oprescu, primarul Capitalei

Un numar de 117 santiere sunt deschise in Capitala in acest moment, a anuntat Sorin Oprescu, primarul Bucurestiului.

Se lucreaza pe cinci mari artere ale orasului, sunt in executie lucrari la 25 de scoli, se reabiliteaza 14 strazi, se lucreaza la retelele de canalizare de pe 55 de strazi si doua spitale se afla in santier.

In urmatoarea perioada vor demara lucrarile la patru pasaje, trei monumente istorice si la retelele de gaze.

Sorin Oprescu, primarul Bucurestiului, a declarat:

"Nu e confortabil sa traim printre santiere, dar nici nu exista alta modalitate de dezvoltare a unui oras. Ne cerem scuze pentru zgomot si pentru praf. Lucram cu motoarele turate la maximum vara asta, ca sa terminam in termenele stabilite. Toate santierele au bugetele repartizate, asa ca nu ar trebui sa existe alte piedici in desfasurarea lucrarilor."

Pasajele promise vor deveni realitate

Primarul Bucurestiului a dat asigurari ca pana la finele anului va demara lucrarile la patru pasaje: pasajul peste Dambovita, pasajul suprateran Mihai Bravu si pasajele subterane Piata Sudului si Piata Presei libere.

Primaria Capitalei va deveni la sfarsitul lunii iulie proprietar al intregului tronson Grigorescu Splai Dudescu si va putea incepe lucrarile la fundatia carosabilului. Inainte de sfarsitul anului sunt programate sa inceapa lucrarile la pasajul denivelat suprateran ce va traversa Dambovita la intersectia b-dului Nicolae Grigorescu cu Splai Dudescu. In aceeasi suprafata se va executa si un pod la nivelul solului care sa faciliteze legaturile intre acest segment al inelului median si Splaiul independentei. Lucrarea va face legatura intre Vitan si Berceni.

Procedura de atribuire a contractului pentru continuarea si finalizarea lucrarilor la pasajul Mihai Bravu se afla in desfasurare. Contractul incheiat cu fostul executant, compania Romstrade, a fost reziliat in decembrie. Primaria a achitat doar 30 milioane din 126 milioane lei, cat era valoarea totala a contractului.

Noul contract va avea termen de finalizare de maximum 15 luni de la data inceperii lucrarilor.

Pasajul Sudului se afla de asemenea in etapa atribuirii contractului de executie, urmand ca lucrarile sa inceapa pana la finele anului.

In ceea ce priveste pasajul de la piata Presei Libere lucrarile vor incepe imediat ce Planul Urbanistic Zonal va fi aprobat.

Cinci mari artere aflate in constructie

Se lucreaza la cinci mari artere ale Capitalei: Buzesti-Berzei-Uranus, Liviu Rebreanu, Aerogarii, soseaua Iancului Pantelimon, Grigorescu Splai Dudescu. Retelele edilitare sunt schimbate, se reabiliteaza carosabilul, se modenizeaza linia de tramvai la patru dintre artere, se refac trotuarele si spatiile verzi, semnalizarea si marcajele rutiere.

Lucrarile la magistrala Buzesti-Berzei-Uranus sunt finalizate in proportie de 80%. Investitia ar fi trebuit sa fie gata pana la finele acestei luni insa s-a produs un decalaj datorita ploilor abundente din aceasta primavara, a precizat Sorin Oprescu.

Proiectul va permite traversarea Bucurestiului de la nord la sud, pe traseul P-ta Victoriei - P-ta Cosbuc, in cca 15-20 min.

Lucrarile pe artera Liviu Rebreanu sunt realizate in schimb doar in procent de 60%.

In schimb lucrarile de reabilitare a drumului si liniei de tramvai depe B-dul Aerogarii au fost finalizate. Zilele acestea va incepe executarea parcarii.

Reabilitarea sistemului rutier si a liniei de tramvai - Soseaua Iancului si Sos. Pantelimon a demarat la jumatarea lunii iunie.

Doar 7% din strazi inca nu au canalizare

Se executa lucrari de reabilitare pe 14 strazi iar alte trei vor intra in lucrari la 1 august.

In acelasi timp se realizeaza lucrari de refacere si modernizare a sistemului de canalizare a Bucurestiului pe 55 de strazi, insumand peste 20 de km de retea publica de alimentare cu apa si peste 14 km de retea publica de canalizare menajera.

Daca in anul 2008, 23% din numarul total de strazi nu aveau apa si canal, in doar cinci ani procentul strazilor "de pamant", lipsite de apa si canalizare, a scazut la 7%.

72 milioane lei vor fi investite in retelele de gaze

Investitiile in retele de gaze se vor ridica in acest an la 72,5 milioane lei, din care 29 milioane sunt fonduri europene nerambusabile.

Incepand cu luna august 2013, vor fi executate lucrari de construire a unei noi retele in toate cele 6 sectoare ale Municipiului Bucuresti, pe o lungime de circa 34 de km. Lucrarile vor continua in anul 2014, cu realizarea a inca 36 de km de conducte.

Este vorba despre doua proiecte finantate cu fonduri europene.

Primul proiect va demara in luna august 2013. Vor fi executate lucrari de construire a unei noi retele in toate cele sase sectoare ale Bucurestiului, pe o lungime de circa 34 de km. Lucrarile vor continua in anul 2014, cu realizarea a inca 36 de km de conducte.

Cel de-al doilea proiect are in vedere modernizarea a 90 km de conducte de gaze naturale din Bucuresti cu un grad de uzura avansat.

Investitiile in infrastructura de sanatate continua

Spitalele Gomoiu si Foisor sunt in plin santier.

Lucrarile de extindere a Spitalului Foisor au demarat in luna martie. Investitia va duce la dublarea numarului de paturi in cadrul Corpului B1 de la 128 la 256 de paturi. Au fost realizate deja 30% din lucrari.

Luna trecuta au demat lucrarile si la spitalul Victor Gomoiu. La ora actuala a fost deja finalizata excavatia pe toata suprafata pe care va fi construit spitalul urmand sa fie demarata turnarea fundatiei.

Spitalul, care va fi ridicat in incinta actuala a spitalului Victor Gomoiu, va avea o suprafata de 19.000 mp si va avea toate specialitatile de urgenta, de inalta tehnicitate cum ar fi chirurgie cardiovasculara si neurochirurgie. Noul spital va fi finantat integral de Primaria Capitalei, valoarea contractului fiind de 169 milioane lei, fara TVA.

De asemenea pana la finele anului urmeaza se demareze lucrarile la ambulatoriul Victor Gomoiu si la ambulatoriul integrat al spitalului Foisor.

Obiective turistice de prima mana intra in restaurare

In ceea ce priveste cladirile de patrimoniu in saptamanile urmatoare vor incepe lucrarile de restaurare, consolidare si conservare a inca trei monumente: Arcul de triumf, Observatorul astronomic si Casa Cesianu.

Lucrarile asupra acestor obiective vor fi executate pe principiul interventiei minimale, astfel incat aspectul monumentelor sa fie cat mai apropiat de cel original, cu mentinerea caracterului, configuratiei, caracteristicilor si detaliilor specifice acestora.

In cazul Arcului de Triumf procedurile de achizitie au fost finalizate, iar in luna august vor fi demarate lucrarile de executie.

In ce priveste Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu sunt in desfasurare procedurile de achizitie, iar in luna septembrie vor fi demarate lucrarile de executie.

Lucrarile de reabilitare a Casei Cesianu vor demara in luna august.

75 de scoli reabilitate in cinci ani

25 de santiere sunt deschise la obiective de invatamant, dintre care in sase unitati se lucreaza la corpurile de scoala, iar la 19 scoli se refac sau se construiesc anexe (adica sali de sport, extinderi-corpuri noi, ateliere). In constructie se afla si o cresa.

De asemenea se lucreaza la finalizarea Centrului social multifunctional de pe str. Turnu Magurele, din Sectorul 4 si a fost demarata constructia a inca doua centre pentru persoane disponibilizate, cu destinatia asistentei sociale a somerilor, unul in Sectorul 1 si celalalt in Sectorul 4.

Din 2008 pana acum 75 de scoli au fost reabilitate in cadrul proiectului ,,Reabilitarea Infrastructurii Educationale in Bucuresti". In aceeasi perioada au fost reabilitate 24 de sali de sport. Trei sunt in lucru in aceasta vara.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional