Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Caraş - SeverinInvestitorii imobiliari par să nu fie interesaţi de Reşiţa

F.A. Piaţa Imobiliară /

Imagine din Reşiţa

Imagine din Reşiţa

Terenurile din centrul Reşiţei costă 500 de euro/mp

Piaţa imobiliară din Reşiţa se mişcă destul de încet, apreciază agenţii din zonă, care ne-au spus că, în ultimul timp, tranzacţiile din domeniu chiar au stagnat. Reprezentanţii agenţiei "Danser Imobiliare" ne-au precizat că preţurile din sector au crescut la începutul anului, după care au stagnat, iar acum îşi revin. Astfel, pe segmentul rezidenţial imobilele sunt mai scumpe cu circa 15-20% faţă de anul trecut.

Majorări semnificative de preţ, de circa 50%, au fost înregistrate, în ultimul an, în întreg judeţul Caraş-Severin, ne-a specificat Gabriel Pâslariu, director în cadrul agenţiei imobiliare "Extrem-Sport", din Reşiţa, adăugând: "O creştere importantă a fost remarcată în Caransebeş, întrucât oraşul se află la şoseaua europeană, are nod de cale ferată, aeroport, iar investitorii arată un interes deosebit, deoarece primaria le acordă nenumărate facilităţi. Dacă politica bancară îşi va menţine cursul, preţurile îşi vor păstra ascensiunea."

De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii "Danser Imobiliare", care subliniază condiţiile aspre impuse de bănci pentru contractarea creditelor şi estimează că preţurile vor continua să crească, întrucât nu există investitori interesaţi să construiască în Reşiţa, cererea rămânând mare faţă de ofertă.

Terenurile din centrul Reşiţei costă 500 de euro/mp

Ca în orice alte zone, terenurile din Reşiţa au preţuri ce diferă în funcţie de locaţie, utilităţi şi funcţiuni. Astfel, potrivit lui Ion Bălănoiu, administratorul agenţiei "Magister Imobiliare", un metru pătrat de teren intravilan situat pe Calea Timişoarei, la intrarea în oraş, se vinde cu 200-250 de euro. Domnia sa ne-a spus că în centrul localităţii mai sunt doar câteva loturi disponibile, preţul ridicându-se la aproximativ 500 de euro/mp.

Pe Calea Caransebeşului, unde nu există utilităţi, terenurile costă circa 30 de euro/mp. La fel, parcelele cu destinaţie industrială de pe Calea Ţerovei ajung la 20-30 de euro/mp. Terenurile extravilane costă între 1 şi 6 euro/mp, în funcţie de suprafaţă, situaţia juridică şi zonă (Valea Ţerovei , Drumul Lupacului etc.).

Apartamente vechi de la 18.000 la 80.000 de euro

Întrucât pe raza municipiului Reşiţa nu se construiesc nici apartamente noi, nici cartiere de case, cele care sunt tranzacţionate în continuare sunt locuinţele vechi. Apartamentele amplasate în perimetrele mai bune ale oraşului sunt comercializate la preţuri cuprinse între 50.000 şi 70.000 de euro, în funcţie de numărul de metri pătraţi construiţi, suprafaţă şi zonă, ne-a spus domnul Pâslariu.

Astfel, în funcţie de etaj, zonă şi îmbunătăţiri, garsonierele costă circa 18.000 - 22.000 de euro, apartamentele cu două camere confort III ajung la aproximativ 23.000 de euro, unităţile locative cu două camere confort II sunt tranzacţionate la 28.000 - 30.000 de euro, în timp ce acelaşi tip de apartamente, confort I, ajung la 35.000 - 40.000 de euro. Totodată, locuinţele vechi cu trei camere costă 36.000 - 40.000 de euro (confort II), respectiv 45.000 - 50.000 de euro (confort I). Cele cu patru camere, de calitate, ajung şi la 50.000 - 80.000 de euro.

De asemenea, locuinţele din localităţile care aparţin municipiului costă între 35.000 şi 50.000 de euro.

Dacă în Reşiţa încă nu se construieşte pe sectorul rezidenţial, totuşi în Caransebeş sunt derulate proiecte de case dispuse pe parter şi unul, două sau trei etaje, cu suprafaţa de circa 150 de metri pătraţi la sol, majoritatea în regie proprie.

Ofertă mică şi cerere mare pe comercial

Şi spaţiile comerciale din Reşiţa sunt destul de scumpe la închiriere, din cauza ofertei reduse, potrivit domnului Bălănoiu. Domnia sa ne-a precizat că un metru pătrat de astfel de spaţiu, situat pe Bulevardul Republicii, costă aproximativ 30 -40 de euro/lună, birourile fiind închiriate cu 8 - 10 euro/mp/lună. Halele industriale şi depozitele ajung la 2 -6 euro/mp/lună.

Aceste preţuri variază în funcţie de domeniul de activitate, suprafaţa de închiriat şi zona în care se găsesc. Reprezentantul "Extrem-Sport" spune că ar exista câteva PUZ-uri elaborate în vederea edificării unor imobile comerciale, cu regimul de înălţime parter şi trei etaje. Spaţiile industriale se află în curs de amenajare.

Comparativ cu Reşiţa, unde, pentru moment, proiectele din domeniu sunt zero, în Caransebeş se construiesc spaţii comerciale, hale şi depozite, oraşul dis-punând, deja, de mall şi hipermarketuri.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional