Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CB RICHARD ELLISPeste 45.000 mp de birouri închiriaţi în primul trimestru

A.T. Piaţa Imobiliară /

Rata de neocupare a birourilor din Capitală s-a stabilizat la un nivel de 16,3% în primul trimestru al aces-tui an. Motivele acestei stabilizări sunt rezultate din volumul de tranzacţionare mai ridicat (+12,5%) şi din scăderea ritmului livrărilor de noi spaţii de birouri (-8%), faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit unui studiu realizat de "CB Richard Ellis", rata de neocupare este semnificativ mai redusă în zonele centrale (între 10 şi 14%), pe când în zonele secundare precum Pipera şi zona de est a Capitalei, rata de neocupare poate ajunge şi la 25%.

Volumul închirierilor din primul trimestru a atins un nivel de 45.700 mp, ceea ce reprezintă o creş-tere de 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tranzacţiile de închiriere s-au concentrat, în mare parte, asupra zonei centrale (44%), a celei de nord (27%) şi nord-Pipera (23%).

Cătălina Jigman, şeful departamentului de birouri al "CB Richard Ellis", a declarat: "Sunt semne în-curajatoare pentru începutul de an. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, principalii indicatori ai pieţei spaţiilor de birouri, respectiv chiria prime, rata randamentului investiţional prime şi rata de neocupare, s-au stabilizat şi se înregis-trează şi o creştere importantă a volumului de tranzacţionare. Aceste date demonstrează că piaţa de bi-rouri este cu adevărat pe drumul cel bun înspre o revenire stabilă".

În primul trimestru din 2010, au fost livraţi aproximativ 72.300 mp de noi spaţii de birouri dintre care aproa-pe 85% sunt clădiri de clasa A (City Gate - Turnul Nord, HQ Victoriei, EuroTower şi Platinium Center). În continuare, cel mai mare număr de noi spaţii de birouri a fost livrat în centru CBD, urmat de zona de nord (30%). În Bucureşti, stocul de spaţii de clădiri de birouri de clasa A şi B însumează 1.817.000 mp.

Pentru 2010, livrarea de spaţii de birouri în scădere sugerează că dezvoltatorii au ajustat procesul de construcţie la cererea din piaţă.

Totuşi, în restul anului 2010, CB Richard Ellis se aşteaptă la livrarea a încă 372.000 mp de spaţii de birouri, ce poate afecta rata de neocupare şi să ducă la scăderea chiriei prime.

Chiria pentru spaţiile de birouri centrale şi ultracentrale a scăzut de la 22 de euro/mp/lună în trimestrul III 2008 la 19,5 euro/mp/lună în trimestrul IV 2009, nivel la care a rămas şi în trimestrul I 2010.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional