Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CE a aprobat finantarea reabilitarii a doua tronsoane de cale ferata

I.D. Investiţii /

Comisia Europeana a semnat deciziile privind aprobarea finantarii europene nerambursabile pentru reabilitarea tronsonului de cale ferata Frontiera-Curtici-Km 614 si pentru reabilitarea tronsonului de cale ferata Simeria-Coslariu, a anuntat Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, in cadrul intalnirii cu Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Alexandru Nazare, de ieri, 19 martie 2011.

Valoarea totala a celor doua proiecte aprobate de Comisia Europeana este de 940 milioane euro, din care aproximativ 771 milioane euro reprezinta contributia comunitara din Fondul de Coeziune.

Contractul de executie a lucrarilor la tronsonul de cale ferata Frontiera-Curtici-Arad Km 614, a fost semnat in februarie a.c. cu asocierea Alstom Transport S.A., Swietelsky Baugesellsachaft m.b. H, Astaldi S.p.A, Euro Construct Trading "98 SRL si Dafora S.A. Valoarea contractului s-a ridicat la suma de 248 milioane euro, termenul de executie fiind de 27 luni, finalizarea lucrarilor fiind estimata pentru sfarsitul primului semestru 2014. In data de 15 martie a.c. a fost emis ordinul de incepere a lucrarilor.

Reabilitarea tronsonului de cale ferata Frontiera-Curtici-Arad Km 614 presupune modernizarea a 41,1 km (linie dubla) de cale ferata pentru circulatia trenurilor la viteze de pana la 160 km/h. Proiectul prevede modernizarea statiilor de pe acest tronson, instalatii de centralizare electronica noi in statiile Curtici, Sofronea si Glogovat, implementarea sistemului ERTMS/ETCS nivel 2 + GSM-R, peroane noi in statia Arad, pasarele si copertine noi in statiile Arad si Sofronea, instalatii de telecomunicatii moderne, dar si construirea unei cladiri de mentenanta in statia Arad.

Tronsonul Cosariu-Simeria este impartit in doua loturi, Simeria-Vintu de Jos si Vintu de Jos-Coslariu. Contractul pentru executia lucrarilor pe lotul 2, Vintu de Jos-Coslariu, a fost semnat in decembrie 2011 cu antreprenorul Impressa Pizzarotti & C S.p.A., valoarea contractului fiind de 182,6 milioane euro, iar durata estimata a lucrarilor de 30 de luni.

Reabilitarea tronsonului Simeria-Coslariu presupune modernizarea a 74,43 km de cale ferata pentru circulatia trenurilor la viteze de pana la 160 km/h. Tronsonul Coslariu-Simeria prevede un numar total de 33 poduri, 47 podete noi si 14 reabilitate si 6 pasaje (4 superioare si 2 inferioare), 1 tunel cu lungimea de 780 de metri, 9 statii cu centralizare electronica. De asemenea, vor fi modernizate statiile de cale ferata Alba-Iulia, Orastie, Podu Mures, Coslariu, Santimbru, Barabant, Vintu de Jos, Blandiana, Sibot, Aurel Vlaicu. Tronsonul Coslariu-Simeria este impartit in doua loturi, Simeria-Vintu de Jos si Vintu de Jos-Coslariu.

"Pana la sfarsitul primului semestru al acestui an mizam ca vom primi aprobarea si pentru finantarea europeana de peste 900 milioane euro pentru tronsonul Coslariu-Sighisoara, ceea ce va insemna ca in acest an Romania va avea in executie proiecte pentru modernizarea caii ferate de aproape 2 miliarde de euro din fonduri europene", a declarat ministrul Alexandru Nazare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional