Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CEFIN: Spaţiile industriale şi logistice, primul segment din imobiliare care îşi va reveni

ALINA TOMA VEREHA Piaţa Imobiliară /

Livrările de noi spaţii industriale şi logistice au scăzut, în 2009, în Capitală, la doar 30.000 mp, faţă de cei 270.000 mp finalizaţi în 2008, a declarat, vineri, într-un seminar, George Mărgescu, directorul general al Cefin Real Estate Management. Numărul total de tranzacţii din 2009 a fost de 50.000 mp, din care 70% au constituit relocări şi 30% cereri noi de spaţii, mai susţine domnia sa.

Potrivit reprezentantului Cefin, în aceste condiţii, tocmai spaţiile industriale şi logistice vor reprezenta primul segment din imobiliare care îşi va reveni: "Investitorii au fost extrem de prudenţi cu extinderile şi punerile în funcţiune. Nu avem discrepanţe mari între cerere şi ofertă, aşa că acest segment al pieţei este ferit de falimente. În prezent, gradul de neocupare al spaţiilor industriale şi logistice este de circa 12%, dar finalul anului a adus o creştere a interesului şi a cererii".

George Mărgescu a mai spus că în afara Bucureştiului, în acest an, s-au livrat 37.000 mp, din care 25.000 mp în Braşov, şi 12.000 mp în Timişoara.

Un efect pozitiv al crizei din imobiliare este, în opinia domnului Mărgescu, reducerea costurilor de construcţie cu 15-20% faţă de 2008, dată fiind concurenţa acerbă de pe piaţa construcţiilor. În plus, şi preţul terenurilor industriale a scăzut considerabil. Coroborarea acestor două efecte face ca preţul de dezvoltare al unui metru pătrat de depozit să scadă la 500-550 de euro/mp, nivel la care s-a stabilizat.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional