Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Chiriile pentru birouri vor creste in urmatorii ani

A.D. Piaţa Imobiliară /

Chiriile pentru birouri vor creste in urmatorii ani

Chiriile practicate pentru spatiile de birouri din Bucuresti ar putea creste cu 2-4 % pe an in urmatorii cinci ani, valoare superioara altor capitale din regiune precum Varsovia, Budapesta si Praga, potrivit unui raport al consultantului imobiliar DTZ, o companie UGL.

Tendinta ascendenta ce caracterizeaza statele din Europa Centrala si de Es se datoreaza cresterii economice si cererii consistente. "Pentru tarile din Europa Centrala si de Est se preconizeaza o crestere relativ solida a PIB in jur de 3,8%, pentru intervalul cuprins intre 2012 si 2016", precizeaza Karine Wookford, Global Head of Occupier Research DTZ.

Cladirile de birouri clasa A din centrul Bucurestiului prezinta o rata de ocupare ce depaseste 90%, iar tendinta este de usoara crestere a chiriilor. Aceeasi curba ascendenta se intalneste si in cazul cladirilor din zone semi-centrale. "Pentru firmele interesate sa inchirieze suprafete mari de birouri in aceste zone, este mai greu decat in urma cu doi ani sa gaseasca spatii disponibile intr-un termen scurt. Avand in vedere ca aceasta zona este foarte cautata, iar livrările de spatii noi sunt limitate pentru urmatoarele 18 luni, de obicei recomandam clientiilor nostri sa isi securizeze contractele de inchirirere pe un termen mai lung decat cel considerat in mod normal", a declarat Madalina Cojocaru, Head of Office Department în cadrul DTZ Echinox.

In perspectiva, potrivit estimarilor DTZ, chiriile pentru spatiile prime de birouri din Europa vor creste in urmatorii cinci ani cu 1,6% pe an, urmand cresterea moderata a PIB-ului de 1,5%.

In ciuda faptului ca Londra - West End si Moscova sunt cele mai scumpe piete, acestea vor cunoaste si cea mai mare crestere in intervalul 2012 - 2016, cu majorari ale chiriilor din locatii prime de 5,6%, respectiv 4,2% pe an. Aceasta crestere se va manifesta indeosebi catre sfarsitul perioadei mentionate.

La polul opus, chiriile prime din Roma, Milano si Zurich, ar putea sa scada in urmatorii cinci ani cu pana la 2% pe an.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional