Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Chiriile spaţiilor comerciale stradale din Capitală au scăzut cu până la 48%

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

Compania imobiliară "Cushman & Wakefield" Româ­nia susţine, în raportul său "High Street Retail", că peste jumătate dintre cele mai prestigioase artere comerciale din lume, dar şi din marile oraşe ale României, au fost afectate de recesiunea economică globală. Răzvan Gheorghe, directorul general al companiei, a declarat: "După o perioadă de aproximativ cinci ani de ocupare 100% a spaţiilor de pe principalele artere comerciale din marile oraşe, 2009 a adus un grad de neocupare de peste 20%. Din păcate, una dintre cele mai importante artere din Bucureşti, Calea Victoriei, a avut cel mai mult de suferit atât din cauza crizei, cât şi din cauza lipsei de îmbunătăţire a infrastructurii şi a locurilor de parcare - factori absolut necesari pentru un retail de lux. Probabil, centrul istoric al Bucureştiului va fi primul proiect de îmbunătăţire a condiţiilor comerciale pentru magazinele stradale".

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, majoritatea contractelor de închiriere încheiate au fost reprezentate de renegocieri ale unor contracte mai vechi, în vederea micşorării tarifelor. Cererea de spaţii comerciale stradale a scăzut, majoritatea comercianţilor stopându-şi procesul de expansiune, iar chiriaşii existenţi continuând să renegocieze contractele de închiriere. În medie, nivelul chiriilor a scăzut cu 20-30% faţă de septembrie anul trecut, a subliniat Răzvan Gheorghe.

Chiriile pentru spaţii stradale situate în zonele principale cum ar fi cele din zona Bulevardului Magheru şi Calea Victoriei, au ajuns la un nivel de 70 - 80 euro/mp/lună, corespunzând unei scăderi anuale de 45 - 48%. În celelalte oraşe importante din ţară, precum Braşov, Constanţa, Timişoara, Iaşi, chiriile pentru spaţii comerciale centrale se situează în jurul valorii de 35 - 40 euro/mp/lună, Clujul înregistrând valori cu 25-30% mai mari.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional