Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

CIMENTULCererea în scădere ar putea reduce preţurile

F.A. Materiale /

Mihai Rohan, director general "Carpatcement Holding"

Mihai Rohan, director general "Carpatcement Holding"

"Carpatcement Holding" îşi măreşte capacitatea de producţie cu 500.000 de tone de ciment anual

Vânzările "Carpatcement Holding" din ultimul trimestru al anului trecut au evoluat conform estimărilor comunicate la începutul lui 2008. "Având în vedere limitările impuse de capacităţile de producţie, am fost nevoiţi în câteva rânduri să restricţionăm livrările de la anumite fabrici", ne-a declarat domnul Mihai Rohan, director general Carpatcement Holding.

În 2009, capacitatea de producţie a Carpatcement în România va creşte cu 500.000 de tone de ciment pe an, ca urmare a finalizării în partea a doua a anului, a principalelor proiecte de investiţii vizând dublarea capacităţilor de producţie. Proiectele au început anul trecut, când au fost investiţi aproximativ 60 milioane de euro.

În acest an va fi finalizată construcţia silozului de clincher (cu o capacitate de stocare de 90.000 tone) şi a noii mori de ciment la fabrica de la Fieni, precum şi modernizarea şi repornirea liniei Nr.2 la Bicaz. Investiţiile alocate acestui proiect se ridică la aproximativ 55 de milioane de euro.

Din punct de vedere al raportului cerere-ofertă lunile ianuarie şi februarie au fost similare cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Vânzările au fost normale pentru această perioadă a anului.

Domnul Mihai Rohan este de părere că în 2009 vom asista la o stagnare sau chiar la o uşoară scădere a pieţei de ciment. Lipsa lichidităţilor şi accesul dificil la produsele de finanţare vor avea un impact important asupra consumului.

"Estimăm că piaţa cimentului a cres-cut în 2008 cu aproximativ 20 - 25% comparativ cu nivelul înregistrat în 2007 (creştere înregistrată şi de industria de construcţii), iar consumul mediu de ciment pe cap de locuitor a fost de circa 600 de kg", ne-a declarat domnul Rohan.

"Cine obţine anul acesta rezultate similare cu cele de anul trecut se poate spune că are afacere performantă", apreciază Corneliu Nemes, director comercial la "Woodcote Romania" Cluj-Napoca, dis-tribuitor de materiale de construcţii. Condiţiile de finanţare din ce în ce mai aspre i-au afectat pe producătorii de pe piaţa construcţiilor care îşi reduc producţia.

Distribuitorii de materiale de construcţie sunt de părere că marii producători nu îşi menţin un nivel ridicat al producţie chiar dacă declară că estimează un nivel al cererii la fel de mare ca anul precedent. Din această cauză comercianţii susţin că în unele cazuri sunt nevoiti să se reorienteze către alţi furnizori.

Este şi cazul cimentului, managerul Bega Braşov, Şerban Constantin, afirmând că i-a fost întrerupt brusc contractul după o colaborare de 7 ani cu unul dintre cei trei mari producători de ciment.

Dar, "în nici un caz capacităţile de producţie a cimentului nu vor fi reduse," susţine Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei producătorilor de materiale de construcţii. Domnul Georgescu crede că producătorii de ciment sunt optimişti şi preconizează chiar creştere a vânzărilor pentru că vor fi alocate de patru ori mai multe fonduri pentru programele de reabilitare termică şi vor fi alocaţi bani pentru autostrăzi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional