Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

CIMENTUL"Lafarge România" îşi menţine strategia, dar încetineşte ritmul investiţiilor

F.A. Materiale /

Philippe Questiaux, director general "Lafarge Ciment (România)"

Philippe Questiaux, director general "Lafarge Ciment (România)"

"Strategia noastră rămâne neschimbată deoarece considerăm că România are încă un mare potenţial de creştere pe termen lung, ne-a declarat domnul Philippe Questiaux, director general "Lafarge Ciment (România)". Totuşi, domnul Questiaux recunoaşte că termenele unora dintre investiţiile companiei vor fi ajustate pentru a se încadra cel mai bine în evoluţia pieţei. "Am hotărât deja că planul investiţional anunţat în 2008 se va finaliza în 2011, în loc de 2010 cum a fost iniţial anunţat, tocmai pentru că estimăm o creştere mai redusă în comparaţie cu momentul lansării.", afirmă Philippe Questiaux.

Mai mult, subliniază domnia sa, va continua programul intern de reducere a costurilor şi, în paralel, compania intenţionează să dezvolte gama de produse noi atât în ciment, cât şi în agregate-betoane şi plăci de gips-carton.

"Pe de altă parte, vom investi în continuare în echipamente noi pentru utilizarea resurselor alternative/de substituţie în bune condiţii de mediu şi siguranţă. Nici o reducere de investiţii/cheltuieli nu va fi făcută pe ssiguranţă şi continuăm să investim în protecţia mediului: IPPC la Medgidia şi Cr6.

Următoarea realizare majoră constă în construirea celei mai mari unităţi de stocare a clincherului în siloz tip dom la uzina noastră de ciment de la Medgidia. ", ne-a mai declarat Philippe Questiaux, director general "Lafarge Ciment (România)".

Comercianţii aşteaptă ca vânzările mari să se reia din aprilie

Preţul cimentului nu s-a modificat din noiembrie anul trecut până în primăvara acestui an, potrivit comercianţilor intervievaţi şi care ne-au declarat că au rămas cu marfă pe stoc.

În perioada similară a anului trecut preţul cimentului era mai mic, diferenţa de preţ la firma "Arcosim" Măcin fiind de la 19 lei în luna ianuarie 2008, la 25 lei în prima lună din acest an, pentru un sac de 50 kg ciment Lafarge, ceea ce în procente înseamnă o creştere de peste 30%. În această perioadă nu prea s-au făcut deloc vânzări, iar comercianţii spun că nu preţul este cauza, ci sezonul mort, temperaturile scăzute, ploile.

Doamna Gherghina Raca, responsabil cu devize lucrări la "Arcosim" Măcin afirmă că cimentul se vinde cel mai bine din luna aprilie şi până în luna septembrie când este sezonul de construcţii, în perioada actuală cele mai cautate fiind materialele pentru finisaje interioare.

Obişnuiţi cu creşteri continue de preţ comercianţii se aşteaptă şi pentru perioada viitoare, la o creştere a preţului cimentului, datorată majorării preţului de la furnizor sub influenţa scăderilor de producţie şi fluctuaţiei cursului euro. Creşterea preţului motorinei va influenţa direct proporţional şi preţul cimentului, pentru că vor creşte costurile de transport, apreciază comercianţii.

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei producătorilor de materiale de construcţii, este de părere că pretul cimentului este la nivelul anului trecut şi va rămâne deocamdată nemodificat pentru că preţul petrolului a scăzut.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional