Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Circa 12.000 de locuinţe prin parteneriat public-privat în Cluj-Napoca

F.A. Locuinţe /

Circa 12.000 de locuinţe prin parteneriat public-privat în Cluj-Napoca

Majoritatea şedinţelor din acest an ale Consiliului Local Cluj- Napoca s-au finalizat cu aprobarea a zeci de Planuri de Urbanism Zonale sau de Detaliu. Cele mai multe documentaţii vizează parcelarea unor mari suprafeţe de teren în coloniile Sopor, Făget şi Borhanci, dar şi în zona Câmpului din Cluj-Napoca. O altă zonă de extindere care se dezvoltă vertiginos este Dâmbul Rotund. Pe aceste zone reglementate, vor apărea în principal vile individuale şi blocuri de apartamente noi cu un regim redus de înălţime.

Potrivit datelor furnizate de specialiştii Primăriei Cluj-Napoca, printre proiectele de mărime medie se numără realizarea a şapte blocuri cu un total de 37 apartamente şi un regim de înălţime parter şi două etaje în Borhanci. Alte două proiecte mai mici din zonă vizează construcţia a patru blocuri pe demisol, parter şi trei etaje, respectiv alte patru imobile cu apartamente pe demisol, parter şi două etaje.

În zona Câmpului, lotizările se fac pentru construcţia de vile cuplate şi înşiruite. Mini-cartierele au circa zece locuinţe fiecare, iar regimul de înălţime preferat este parter şi maxim două etaje, cu sau fără demisol. În zona Făget, câteva persoane fizice fac lotizări pentru amenajarea de case de vacanţă cu grădini generoase.

Primăria construieşte 26 de blocuri de apartamente sociale

Ansamblul de locuinţe Timişului - Blajului - Rodnei a fost conceput şi finanţat exclusiv de primărie. Noul cartier se află deja în curs de execuţie pe o suprafaţă de 27.400 mp şi va cuprinde 26 de blocuri. În total, vor fi amenajate 282 de apartamente, din care 196 sunt cu o cameră şi 86 - cu două camere. Pe lângă blocuri, vor mai fi ridicate o grădiniţă şi un cabinet medical.

Valoarea totală a investiţiei este de 12,7 milioane de euro, iar termenul de finalizare este de 35 de luni. Finanţarea este asigurată din credite şi bugetul local. Execuţia a fost demarată în acest an. Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) şi studiul de fezabilitate au fost întocmite de "Experiment Proiect", iar proiectul tehnic şi detaliile de execuţie de "Bog"art Construct". Executantul lucrărilor este "Transilvania Construcţii", companie desemnată în urma unei licitaţii publice. La finele lunii august, constructorul lucra intens la finalizarea structurii tuturor blocurilor.

Regimul de înălţime a blocurilor este subsol, parter şi trei etaje. Aria utilă a tuturor apartamentelor este de 12.231 mp. Grădiniţa va avea 135 mp utili, iar cabinetul medical - 33 mp. Suprafeţele apartamentelor variază între 33 şi 60 mp.

Constructorul va amenaja alei pe 2.115 mp, spaţii de joacă pe 781 mp şi spaţii verzi pe 2.450 mp din terenul dedicat cartierului. Locuinţele vor fi repartizate conform lis-tei de priorităţi, după data finalizării lor.

Circa 6.000 de locuinţe în cartierul Tineretului

Municipalitatea clujeană a încheiat cu "Polus Real Estate" un parteneriat public-privat pentru construirea cartierului Tineretului, în zona bulevardului Muncii. A fost aprobat deja PUZ-ul pentru noul ansamblu, ce va cuprinde maxim 6000 de locuinţe colective şi individuale. Din acestea, 384 de unităţi locative vor reveni fondului imobiliar de stat, cu titlu gratuit.

Peste 5.000 de locuinţe în cartierul Dealul Lomb

Un alt parteneriat public-privat încheiat de primărie şi "Impact Developer&Contractor" vizează realizarea Cartierului Lomb. Contractul de asociere prevede viabilizarea, de către firma privată, a unei suprafeţe de 204 hectare şi construirea de locuinţe, din care 75 vor reveni fondului imobiliar de stat cu titlu gratuit. De asemenea, Consiliul local va primi 33% din suprafaţa de teren viabilizată. Astfel, primăria va putea repartiza loturile către tineri şi veterani de război conform Legii 15/2003.

"Impact" intenţionează să înceapă execuţia locuinţelor chiar în acest an, prin crearea unei societăţi în asociere cu Consiliul local al Municipiului Cluj-Napoca. Proiectul va cuprinde, în total, 2.500 de case, aproximativ 3.200 de apartamente, precum şi 180.000 mp de spaţii de birouri şi comerciale. Investiţia a fost estimată la circa 300 de milioane de euro.

A fost aprobat PUD-ul pentru proiectul "Casarom"

Şi compania de construcţii "Casarom" a concesionat, de la Primăria Cluj -Napoca, un teren de 34 de hectare pentru construcţia de locuinţe. După ani de tergiversări, proiectul a intrat într-o nouă etapă, respectiv aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru construirea primelor 135 locuinţe.

Potrivit PUD-ului aprobat, terenul studiat măsoară 11 hectare, pe care sunt amplasate 48 de locuinţe unifamiliale, cu maxim două etaje, precum şi 135 de apartamente în blocuri pe subsol/demisol, parter şi două etaje. Vor fi, astfel, amenajate 21 de case înşiruite cu demisol, parter şi două etaje, şase case cuplate cu un regim de înălţime similar şi încă 21 de vile individuale. Blocurile vor fi amplasate în cascadă, având garajele la primele niveluri.

În subcentrul de cartier, cu dotări la primele niveluri şi locuinţe sociale la etajele superioare, se propune amenajarea a 60 de apartamente în blocuri cu subsol/demisol, parter şi trei etaje (cinci tronsoane).

Viitorul cartier va avea un procent de ocupare a terenului (POT) de 19%, cu drumuri şi alei care reprezintă 18% din suprafaţa destinată amplasamentului, 600 de locuri de parcare, în afara celor subterane amenajate la subsolul fiecărui bloc, spaţii verzi şi o staţie de epurare a apei. La acestea se adaugă o şcoală cu clasele 1-8, desfăşurată pe 3.000 mp, o grădiniţă şi o creşă.

Până la sfârşitul acestui an, "Casarom" va viabiliza şi cele 14 hectare de teren care revin Consiliului Local, conform renegocierii con-tractului.

Program intens de refacere a faţadelor clădirilor din centru

Specialiştii Primăriei Cluj-Napoca susţin că, în perioada 2004-2007, s-au executat lucrări de renovare la circa 200 de imobile, în valoare de 400.000 de lei, şi lucrări de revitalizare pentru alte 22 de imobile de pe străzile Napoca, Piaţa Unirii, Eroilor, Memorandumului, Horea, Bariţiu, Bolyai şi Roosevelt. În luna iulie a acestui an, au fost organizate licitaţii pentru revitalizarea a încă 24 de imobile. Valoarea totală pentru lucrările contractate este de 1.776.125 de lei.

În perioada 2005-2007, au intrat în programul de refacere a faţadelor lansat de municipalitate, un număr de 144 imobile. La finele lunii august, erau în curs de semnare contractele cu proprietarii altor 48 imobile din zona centrală.

126 de blocuri au intrat în programul de reabilitare termică

Municipiul Cluj-Napoca a intrat în programul de reabilitare termică a blocurilor cu 126 de condominii. Din aces-tea, 87 au fost cuprinse pe lista de priorităţi din 2006, 34 sunt programate în acest an, iar 5 sunt prinse pe lista de prioritaţi pentru anul 2008. Potrivit datelor furnizate de primărie, pentru blocurile cuprinse pe lista de anul trecut s-a realizat expertiza, auditul energetic şi elaborarea certificatului energetic şi s-a trecut la etapa de proiectare. Pentru imobilele prinse pe listele din 2007 şi 2008 urmează realizarea exper-tizei.

Mansardarea blocurilor a fost reglementată

Consilierii locali clujeni au aprobat reglementările pentru mansardarea locuinţelor colective în ansamblurile rezidenţiale existente. Astfel, mansardarea locuinţelor colective este admisă pentru imobile cu un regim de înălţime parter şi maxim patru etaje. Condiţiile impuse sunt: realizarea mansardării pe un singur nivel, în cadrul şarpantei, cu elementele geometrice definite în hotărâ-rea de consiliu şi cu învelitoarea din ţiglă de culoare roşu cărămiziu, cu o pantă de 311 (60%).

Streaşina va ieşi cu 30 cm faţă de planul faţadei, feres-trele vor fi în planul învelitorii (nu sistemul tip lucarnă), iar jgheaburile şi burlanele vor fi realizate din materiale de culoare gri mat. Imobilele vor fi tratate şi construite unitar, indiferent de numărul scărilor sau tronsoanelor, iar la fiecare două apartamente se va realiza minim un loc de parcare în imediată apropiere.

Pentru imobilele cu o înălţime mai mare de patru etaje, dotate cu ascensor, se admite doar supraetajarea, care se realizează cu o retragere de minimum 1,2 metri. Învelitoarea poate fi tip terasă sau pe şarpantă, cu o înclinare maximă de 121 grade (20%). Finisajele exterioare vor fi similare cu ale clădirii existente, iar pentru fiecare apartament nou apărut se va realiza un număr echivalent de locuri de parcare în imediata apropiere, în afara circulaţiei publice.

Începe să prindă contur Zona Metropolitană

În prima jumătate a anului, consilierii locali au aprobat şi strategia de dezvoltare pe termen lung a Municipiului Cluj-Napoca. Acest document arată importanţa constituirii şi funcţionării Zonei Metropolitane. Astfel, oraşul exercită o influenţă importantă asupra unei zone periurbane ce cuprinde aproape jumătate din teritoriul judeţului. Această zonă cuprinde 18 comune care aparţin unor unităţi teritoriale după cum urmează: zece comune în culoarul Someşului (Apahida, Baciu, Bontida, Căpuşul Mare, Feleacu, Floreşti, Gilău, Garbău, Jucu, Săvădisla); - trei comune în Podişul Someşan (Borşa, Chinţeni, Sâmpaul); - două comune în Câmpia Transilvaniei (Căianu, Cojocna); - două comune în culoarul Arieşului (Aiton, Tureni); - o comună în Munţii Apuseni (Ciurila).

Populaţia acestei zone a scăzut ca număr de locuitori prin migraţia masivă către oraş şi prin scăderea natalităţii. Toate acestea au dus la îmbătrânirea accentuată a populaţiei rămase, cu excepţia localităţilor mai apropiate de Cluj: Apahida, Baciu, Floreşti, Gilău, Luna de Sus, Sânicoară. Aceste zone au fost, de altfel, şi singurele care au atras implantări industriale sau de depozitare din zona periurbană. În res-tul zonei periurbane, Clujul a constituit un puternic pol de atracţie, fapt care a dus la o "deşertificare" a zonei. Evoluţiile din ultimii ani au condus la scăderea rolului de "exportator" de servicii specializate, personal calificat sau capital, fenomen relevat de scăderea drastică a navetismului invers.

În prezent, există un proiect de înfiinţare a Zonei Metropolitane Cluj, prins în strategia de dezvoltare pe 2007-2013. În acest sens, au fost adoptate hotărâri de consilii locale la nivelul comunelor incluse în proiect: Apahida, Bontida, Chinţeni, Feleacu, Gilău, Iclod, Jucu, Săvădisla. Consiliile locale Baciu şi Floreşti au respins asocierea.

PUG-ul va fi reactualizat

Planul Urbanistic General (PUG) a fost întocmit de SC "Arhitex Intelsoft" SRL Bucureşti - proiectant general - şi aprobat de Consiliul Local în anul 1999. Administraţia locală intenţionează să actualizeze PUG-ul după finalizarea Studiului de circulaţie ca o condiţie importantă şi o bază de fundamentare.

O parte foarte importantă din PUG este condiţionată de cele trei PUZ-uri demarate cu scopul stabilirii unui traseu pentru inelele de ocolire în zonele recent introduse în intravilan. De asemenea, este importantă şi aprobarea strategiei de dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca. Faţă de vechiul intravilan, PUG a introdus o suprafaţă de teren în zona sudică a oraşului, care, practic, dublează vechiul intravilan. Acest lucru nu a rămas fără urmări, datorită faptului că nu au fost continuate studiile de urbanism prin PUZ-uri menite să reglementeze mai detaliat posibilitatea de construire, motiv pentru care s-a construit haotic şi lipsit de perspectivă în vederea unei dezvoltări durabile.

În urma avizării favorabile a Planului Urbanistic de Zonal (PUZ) Făget - Cluj Napoca, intravilanul municipiului s-a extins cu o zonă în suprafaţă de 1.135 hectare, din care peste jumătate sunt terenuri neagricole, cu vegetaţie forestieră cu rol social de recreere şi protecţie.

O soartă nefericită a avut-o pădurea Mănăştur, care a fost retrocedată în parte asociaţiei Fiii Vechiului Mănăştur, iar o parte au dobândit-o prin schimburi persoane private. În prezent, zone importante din această pădure sunt parcelate şi se tranzacţionează pentru construcţii de case şi cabane.

Dezvoltarea rezidenţială a Municipiului Cluj-Napoca îşi continuă şi în acest an trendul ascendent. Direcţia Urbanism din cadrul primăriei a eliberat, în perioada 2005-2007, 14.836 certificate de urbanism, 5.470 autorizaţii de construire şi 220 autorizaţii de desfiinţare. Autorizaţiile de construire eliberate au dus la realizarea, în perioada 2005 - iunie 2007, a unui număr total de 9.694 de unităţi locative noi. Din acestea, circa 5.500 sunt apartamente în blocuri şi locuinţe colective mici.

În prezent, se poate spune că, din cauza cererii ridicate, piaţa imobiliară clujeană este dominată de vânzători. Acest lucru implică, pe de o parte, posibilităţi de tranzacţionare a proprietăţilor la nivelul maxim al valorii lor şi, pe de altă parte, posibilităţi de creştere a preţurilor şi în următorii ani, în condiţiile în care oferta este limitată. Aşa se face că Municipiul Cluj-Napoca are una dintre cele mai scumpe pieţe imobiliare din ţară, mai ales pe segmentul de apartamente.

Numărul locuinţelor nou construite a fost de 1.727 în 2004, 2.809 în 2005 şi 1.385 în 2006. Parteneriatele deja încheiate pentru atragerea de investitori puternici în construcţia de locuinţe ar putea determina consolidarea poziţiei de intervenient în piaţa imobiliară a Consiliului Local. Astfel, în urma parteneriatelor public-private încheiate recent de Consiliul Local, Cluj-Napoca se va îmbogăţi, în câţiva ani, cu circa 12.000 de locuinţe noi. Iniţiativa mai temperează din solicitări şi se vrea un factor de echilibrare a preţurilor.

Potrivit datelor furnizate de conducerea primăriei, autorizaţiile eliberate în zonele de extindere a oraşului au fost condiţionate de realizarea, în cadrul noilor ansambluri, de creşe, grădiniţe şi şcoli. O altă condiţie impusă de administraţia locală este ca drumurile realizate în noi complexuri să fie de minim 7 metri lăţime, astfel încât să permită intrarea maşinilor de salubrizare (stradală şi menajeră), a salvării şi a maşinilor de pompieri.

Noi capacităţi de cazare

Comisia tehnică de urbanism de la Primăria Cluj-Napoca a avizat, în acest an, construcţia mai multor hoteluri noi. Astfel, "Grand Hotel Italia" SRL a obţinut avizele necesare pentru spaţii de cazare de cinci stele, într-un imobil nou în zona Vasile Conta - Trifoiului. Regimul de înălţime va fi două subsoluri, parter, mezanin şi şapte etaje. Valoarea totală a investiţiei este de circa 40 milioane de euro.

La rândul său, "Multrol Prodcom" va reface faţada, va extinde şi supraetaja hotelul "Paradis". Imobilul este amplasat pe strada Ciocârliei nr.47 şi va avea, în final parter şi cinci etaje, cu al şaselea retras. Extinderea se va face prin amenajarea a două subsoluri.

Şi hotelulul "City Plaza" din strada Sindicatelor nr.9 - 13 va fi extins. Investitorul "Transilvania Development" va realiza, astfel, un nou corp de clădire pe subsol, parter, mezanin, cinci etaje şi penthouse, pe un teren de aproape 1.000 mp. Locurile de parcare vor fi, în total, 50. n

Se înmulţesc şi clădirile de birouri

Zona Dorobanţilor din Cluj-Napoca s-a consacrat, în ultimii ani, ca o locaţie selectă pentru ridicarea de imobile de birouri moderne, cu regim mare de înălţime. Aici va apărea o nouă clădire pe un teren de circa 1.300 mp, cu un regim de înălţime subsol, parter şi 3-7 etaje.

"CBC Development Design" a obţinut avizele necesare pentru realizarea, în Parcul Tetarom I, a unui centru integrat de afaceri, cu birouri, un hotel şi spaţii comerciale. Terenul măsoară circa 7.000 mp şi va găzdui birouri într-un corp pe subsol, parter şi trei etaje şi un hotel cu un regim de înălţime de subsol, parter, mezanin şi şase etaje.

"Ideal Casa Design" a primit aprobarea pentru un PUD care vizează amenajarea unui complex comercial "Real" în zona bulevardului Muncii. Terenul măsoară circa 10 hectare, iar complexul va avea două zone funcţionale mari: galerii comerciale spre bulevard, cu demisol, parter şi etaj, precum şi complexul comercial propriu-zis, pe un parter înalt în spate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional