Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CLĂDIREA MILLENIUM BUSINESS CENTER ZACE GOALĂ DE PESTE 4 ANIMillenium Tower, clădirea fantomă din centrul Bucureştiului, nu interesează pe nimeni

R.P. Piaţa Imobiliară /

Millenium Tower, clădirea fantomă din centrul Bucureştiului, nu interesează pe nimeni

La Millenium Business Center, clădire de birouri de clasă A din centrul capitalei, nu s-a mai întâmplat nimic după incendiul din vara anului 2009. Controversata construcţie, vecină cu Biserica Armenească, continuă să treneze în centrul capitalei, goală şi degeaba, în ciuda faptului că, anul trecut, au apărut în jurul subiectului speranţe care anunţau o eventuală reabilitare. Surse apropiate proiectului au declarat pentru ziarul "BURSA" că lucrările stagnează din cauza faptului că nu au fost încasaţi banii din asigurare.

Compania Immpuls a fost angajată de proprietarii Millenium Business Center, grupul Aberdeen Immobilien, pentru a realiza proiectul de reabilitare, în funcţie de analiza stării tehnice a clădirii. Astfel, în luna mai a anului 2012, a fost obţinută autorizaţia de reabilitare, din acel moment existând un termen de un an de zile pentru începerea lucrărilor. Mai mult, anul trecut, s-a vehiculat şi faptul că lucrările de reabilitare ar putea începe în primăvara acestui an, dacă vor fi rezolvate toate problemele legate de încasarea asigurării pentru daunele provocate de incendiu. Cert este că, până în momentul de faţă, nu s-a mişcat niciun deget pentru începerea lucrărilor şi nici nu sunt semnale cu privire la debutul lor în viitorul apropiat, ţinând cont că reprezentanţii Aberdeen Immobilien au refuzat să comenteze subiectul în mai multe rânduri.

Contactaţi de ziarul "BURSA", reprezentanţii Immpuls au declarat că nu pot comenta pe marginea subiectului, ţinând cont de faptul că proiectul nu le aparţine şi că nu pot lua nicio decizie în ceea ce-l priveşte.

De asemenea, ziarul "BURSA" a contactat compania asiguratoare Chartis, care are în portofoliul de clienţi clădirea Millenium Business Center, însă, de asemenea, reprezentanţii acesteia au refuzat să facă vreun comentariu pe marginea subiectului. Chartis este divizie a grupului AIG.

Incendiul din 2009 naşte suspiciuni

Cauzele incendiului de la sfârşitul lunii iunie a anului 2009 au rămas încă neelucidate. Potrivit informaţiilor de la acea vreme, focul izbucnit la etajele superioare ale imobilului cu 19 niveluri ar fi putut surveni de la un scurt-circuit provocat de un fulger. Cu toate acestea, însă, misterul continuă să planeze asupra a ceea ce s-a întâmplat de fapt la acea dată, unele voci acuzând că ar putea fi vorba de o "mână criminală". Mai mult, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat, la data respectivă, că a adresat o solicitare conducerii Millenium Tower, cu doar câteva săptămâni înaintea dezastrului, privind o acţiune de pregătire şi instruire în caz de incendiu. Solicitarea ISU nu s-a bucurat de succes, conducerea Millenium Tower amânând exerciţiul pentru o dată ulterioară.

Proiectul Millenium Business Center, contestat încă de la început

Blocul-turn, dezvoltat de Aberdeen Immobilien, a fost în mijlocul unor dispute încă de la debutul lucrărilor, în anul 2001. Construcţia Millenium Tower este lipită de biblioteca Bisericii Armeneşti, aceasta fiind clădire de patrimoniu. De asemenea, lucrările au fost sistate la scurt timp după debutul lor din cauza litigiului cu Biserica Armenească. Aceasta acuza faptul că structura de susţinere a Bisericii a fost afectată de lucrările de la Millenium Business Center, iar litigiul s-a încheiat în anul 2003, proprietarii blocului-turn plătind daune în valoare de 790.000 de dolari.

Aberdeen Immobilien a cumpărat clădirea Millenium Business Center în anul 2007.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional