Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Cladirile "verzi" aduc economii chiriasilor

A.D. Piaţa Imobiliară /

Cladirile "verzi" aduc economii chiriasilor

Chiriasii cladirilor de birouri cu certificare "verde", pot realiza economii substantiale datorita costurilor mai reduse ale tarifelor de servicii (utilitati, taxa pe proprietate etc.). Si in Romania, municipalitatile au inceput sa ofere reduceri semnificative ale taxelor pe proprietate in cazul cladirilor aflate în clasa de performanta energetica A si care detin certificare "verde".

Anul trecut municipiul Cluj-Napoca a hotarat sa diminueze taxele pe proprietate pentru cladirile "verzi" pana la un minim de 0,25% pe an din valoarea de inventar a cladirii.

Daca toate cladirile de birouri clasa A din Cluj-Napoca (46.000 mp) ar avea certificate "verzi", atunci chiriasii ar plati cu pana la 500.000 de euro mai putin pe an datorita taxei pe proprietate reduse, avand in vedere ca, uzual, aceasta taxa reprezinta intre 35 si 50% din tariful de servicii solicitat chiriasului, releva un studiu intocmit de compania de consultanta imobiliara Colliers International Romania.

"Dincolo de beneficiul imediat oferit de o eventuala reducere a taxei pe proprietate, cladirile verzi prezinta o serie de avantaje atat pentru chiriasi - costuri mai mici cu utilitatile, un mediu de lucru mai sanatos si mai productiv, imagine corporativa imbunatatita - cat si pentru proprietari - posibilitatea de a incasa chirii mai mari, o valoare mai mare a cladirii pe piata, rate de ocupare ridicata si promovare gratuita", a declarat Stefania Baldovinescu, director al departamentului de Property Management din cadrul Colliers International Romania.

In marile orase ale tarii, tariful de servicii practicat se incadreaza intre 2,5-3,5 euro pe mp pe an in Brasov si Iasi si 3,8-4,5 euro in Bucuresti.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional