Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Cluj, Mures, Prahova - capete de lista la investitii in 2011

I.D. Investiţii /

Cluj, Mures, Prahova - capete de lista la investitii in 2011

Investitiile straine si autohtone noi realizate in tara in 2011 s-au ridicat la suma de 865,6 milioane euro, informeaza un raport publicat de Guvernul Romaniei.

Din aceasta suma valoarea investitiilor straine noi s-a ridicat la peste 455,3 milioane euro, adica 24% din totalul investitiilor straine directe in anul 2011 (1,9 miliarde lei), conform datelor publicate de BNR. Diferenta se explica prin includerea in calculul valorii investitiilor straine directe a proiectelor de investitii aflate in derulare in anul 2011. in plus, in raport nu au fost disponibile disponibile datele pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, care a atras 62% din totalul investitiilor straine directe in anul 2010.

Valoarea investitiilor romanesti noi, demarate in anul 2011, se ridica la 410,33 milioane euro, reprezentand 2,7% din totalul investitiilor nete in economia romaneasca (15,2 miliarde euro), potrivit datelor centralizate de catre INS. Diferenta este data de metodologia INS, care include in valoarea finala toate cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati.

Judetele cu cele mai mari investitii noi, autohtone si straine realizate in 2011 sunt Cluj (178,7 milioane euro), Mures (156,4 milioane euro) si Prahova (73,3 milioane euro).

Cele mai mari investitii romanesti noi au fost realizate in judetele Mures (144,3 milioane euro), Cluj (58,3 milioane euro).

Cele mai mari investitii straine noi au fost implementate in judetele Cluj (120,37 milioane euro), Olt (49,22 milioane euro), Prahova (42,53 milioane euro).

Dintre cele mai mari proiecte monitorizate in raportul Guvernului remarcam investitia de 103 milioane euro din Cluj-Napoca a Kiat Group Construct. O alta investitie de amploare este fabrica de prelucrare a lemnului de la Reghin, judetul Mures, realizata de Prolemn (in valoare de 144,34 mil. Euro). Totodata, Compania Cord, cu activitate in domeniul insertiilor metalice, a investit 33,1 milioane euro la Slatina, judetul Olt, iar Compania Toro, producatoare de sisteme de irigatii, a realizat o investitie de 20 milioane euro la Ploiesti, judetul Prahova.

Valoarea proiectelor de investitii straine si autohtone realizate in anul 2011 si prevazute a fi desfasurate in anul 2012 in Romania, monitorizate in acest raport, se ridica la peste 2,3 miliarde euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional