Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Cluj-Napoca - Confruntată cu miile de cereri pentru locuinţe, Primăria a apelat la parteneriatul public-privat

F.A. Locuinţe /

La Primaria Municipiului Cluj-Napoca sunt depuse nu mai puţin de 4.432 de cereri în vederea obţinerii de locuinţe ANL, alte 4.679 de dosare pentru obtinerea unei locuinţe sociale, precum şi 3.560 de cereri pentru obţinerea unui teren.

Anul acesta, Primăria Municipiului Cluj-Napoca are în derulare două obiective prin ANL, respectiv 56 de apartamente pe Strada Sighisoarei nr. 21, în valoarea de 11,5 milioane lei şi încă 12 apartamente pe Strada Taberei nr. 2/Tăşnad nr. 10, în valoare de 1,41 milioane lei.

În paralel mai sunt în derulare alte două imobile de locuinţe sociale, res-pectiv 30 de apartamente în Strada Taberei nr. 4, în valoare de 1,45 milioane lei şi 36 de apartamente pe Strada Cojocnei, la nr. 97, în valoare de 1,65 milioane de lei, ne-au precizat reprezentanţii Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Cartier de locuinţe realizat în parteneriat public- privat

O altă modalitate pusă în practică de Primăria Municipiului Cluj-Napoca pentru a soluţiona problema locativă se referă la asocierea cu mediu privat. Astfel, prin hotărâre de consiliu local, în 2006 s-a aprobat participarea Consiliului local la constituirea unei societăţi comerciale înfiinţate în vederea viabilizării şi construirii unui cartier de locuinţe în zona "Dealul Lomb" din oraş, Municipalitatea participând în cotă parte de 51% din capitalul social. Contribuţia investitorului fiind în cotă parte de 49% din capitalul social, echivalent în lei. Tot prin hotărâre de consiliu local, în 2007 s-a aprobat contractul-cadru încheiat între Consiliului Local şi SC "Impact Developer & Contractor", iar în 2008 a fost semnat actul constitutiv al S.C. "Lomb" S.A.

Proiectul se va derula pe o suprafaţă de 267 de hectare, din care 33% teren viabilizat, va fi predat de societate, cu titlu gratuit Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca. Investitorul va preda Consiliului Local un număr de 75 de locuinţe sociale, în termen de cel mult 24 luni de la data obţinerii autorizaţiei de construire. Impact a estimat că investiţia pentru realizarea Cartierului Lomb se ridică la suma de 650 milioane de euro.

În prezent proiectul este avansat, are întocmite PUZ-ul, PUD-ul, are autorizaţie şi este în proces de viabilizare, au precizat reprezentanţii Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Un al doilea cartier a fost aprobat prin aceiaşi modalitate în anul 2006. Astfel a fost înfiinţată o societate comercială împreună cu "Polus Real Estate Cluj", societate în care Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca va participa cu un aport în natură, constând din teren în suprafaţă de 203 hectare, amplasat pe B-dul Muncii-Păşunea Someşeni şi contravaloarea expertizei terenului, reprezentând 49% din capitalul social. În acelaşi an a fost semnat contractul - cadru, iar în 2007 a fost înregistrată noua societate, S.C. "Cartierul Tineretului Cluj" S.R.L. Investitorul va preda Consiliului Local un număr de 384 locuinţe sociale, în termen de cel mult 30 de luni de la data obţinerii autorizaţiei de construire. Investitorul a estimat că investiţia se ridică la suma de 510 milioane de euro, au mai spus sursele citate.

Situaţia fondului locativ

În prezent fondul locativ al Municipalităţii este format predominant din imobile naţionalizate, construite în perioada 1920 - 1945, din cărămidă, pe fundaţii din beton armat sau piatră, cu învelitoare din ţiglă şi regim de înălţime parter cu două - trei etaje. Deoarece multe imobile sunt revendicate în baza Legii 112/1995 sau a Legii 10/2001, nu a fost posibilă reabilitarea termică şi tehnică, subliniază sursele citate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional