Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Cofrajele pierdute din polistiren - noile materiale pentru construirea Caselor pasive

Materiale /

Cofrajele pierdute din polistiren - noile materiale pentru construirea Caselor pasive
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Compania "Casa Pasivă" din Cluj importă, în exclusivitate, de la Izodom Polonia, cofraje pierdute pentru construcţia de locuinţe. Valentin Zaharia, reprezentantul Visual Product & Consulting, care reprezintă "Casa Pasivă" în zona Bucureşti-Ilfov, ne-a vorbit despre noile materiale de construcţii intrate pe piaţa noastră, precizând, în primul rând, că aceste cofraje pierdute sunt realizate din polistiren.

    Domnul Zaharia ne-a explicat: "Astfel de materiale au mai fost aduse pe piaţa noastră, dar nu au avut succes, în primul rând din cauza preţurilor mari şi a proastei puneri în operă. Ele îndeplinesc funcţiile normale ale unui cofraj, care nu se recuperează, rămânând aderente la elementul format, diminuând costurile cu manopera şi timpul de execuţie. Cofrajele pierdute sunt folosite pentru construcţia caselor, în loc de sistemul clasic, şi oferă izolaţie exterioară şi interioară. Se îmbină cofrajele stil lego, se armează orizontal şi vertical, iar în interior se toarnă beton. Înlocuieşte sistemul de termoizolaţie utilizat acum, peretele rezultat prin această tehnologie fiind o diafragmă de beton armat continuu, ceea ce îi conferă un grad mare de rezistenţă seismică.

    Cofrajele pierdute din polistiren sunt folosite în construcţii, pentru realizarea de case pasive, care nu au nevoie de sisteme clasice de încălzire. De obicei, pentru acestea se recomandă ventilaţia cu recuperare de căldură - un sistem de genul unei centrale care are şi aport de aer din afară. Aerul din interior care este evacuat trece printr-un schimbător de căldură, pe lângă cel care intră, iar dacă cel care iese are 22 de grade şi cel care intră - minus 10 grade, atunci recuperează foarte multă căldură - în jur de 70%-80%, ajungând la 5-10 grade. Cu ajutorul acestui sistem, toată ziua este aer proapăt în casă fără să mai fie deschis geamul". O altă inovaţie este adăugarea de grafit în compoziţia polistirenului, creând, astfel, o barieră împotriva radiaţiei infraroşii, datorită structurii cristaline speciale a grafitului.

    Cofrajele pierdute Izodom sunt produse în Polonia, iar producătorul oferă sistemul complet - fundaţia, o cuvă din polistiren dur de 25 de cm astfel încât betonul (fundaţie, pereţi, acoperiş) este îmbrăcat într-o anvelopă exterioară de polistiren care poate varia de la 5 cm la 25 de cm, iar la interior se obţin încăperi izolate continuu cu 5 cm de polistiren astfel încât să nu mai fie necesar să încălzim şi pereţii, ci doar aerul din interior.

    Potrivit lui Valentin Zaharia, acest tip de material este inert şi are 19,6 grade din fabrică, păstrându-şi temperatura constantă.

    În Polonia, există cerere foarte mare pentru acest tip de produs, mai ales din partea persoanelor cu experienţă şi deschidere către astfel de materiale (cei care se uită pe discovery, de exemplu, şi care sunt interesaţi de noile tehnologii), potrivit domnului Zaharia.

    Domnia sa ne-a explicat că, deşi casele pasive construite cu sistemul de cofraje pierdute sunt cu circa 10-15% mai scumpe decât cele clasice, investiţia se recuperează în următorii ani, pentru că beneficiarii nu mai sunt atât de dependenţi de utilităţi, reducând foarte mult costul acestora.

    "Folosind acest sistem, combinat cu unele soluţii ecologice de construcţie, vom obţine o casă cu un consum de energie spre zero, iar amprenta de CO2 va fi foarte redusă", ne-a mai spus Valentin Zaharia.

    Conform domniei sale, din acest tip de materiale pot fi construite atât case, cât şi blocuri, însă compania care le importă doreşte să înceapă cu livrarea de cofraje pentru realizarea de case.

    Prima locuinţă din cofraje pierdute urmează să fie ridicată în zona Cluj. "Casa Pasivă" doar distribuie cofrajele Izodom, ne-a mai precizat domnul Zaharia, menţionând: "Antrenăm constructorii să realizeze aceste case şi consiliem viitorii clienţi să aleagă din toată gama de facilităţi eco, printre care se numără panourile solare, fotovoltaice, aspiratoarele centralizate etc., întrucât casa poate fi proiectată din start cu astfel de sisteme. Pe lângă economiile ulterioare, cu aceste cofraje se construieşte foarte repede, respectiv o echipă de doi oameni construieşte într-o zi un nivel de 100 mp - atât închiderea exterioară, cât şi pereţii interiori, un aspect foarte important având în vedere lipsa din ce în ce mai acută a forţei de muncă calificate. Ceea ce ne ţine să nu realizăm casa într-o săptămână sunt timpii tehnologici de uscare a betonului".

    În concluzie, pentru cei care doresc o locuinţă confortabilă şi rezistentă, construită într-un timp scurt, care să ofere un mediu de viaţă sănătos, precum şi costuri reduse de întreţinere, atât iarna, cât şi vara, produsele Izodom pot fi o alegere înţeleaptă, acestea fiind utilizate de 26 de ani la nivel internaţional, mai arată sursa citată, conchizând: "Orice constructor sau dezvoltator interesat de avantajele acestei tehnologii poate oferi un produs diferit, performant, adaptat atât la cerinţele clientilor şi la cele ale Uniunii Europene, care, prin Directiva 2010/31/UE, nu doar trasează drumul către obţinerea unor locuinţe cât mai eficiente energetic, dar şi impune această condiţie, la noi în ţară începutul fiind făcut prin introducerea certificatelor energetice şi prin obligativitatea izolării clădirilor nou autorizate".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional