Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

"Colliers": Terenurile pentru proiectele comerciale - cele mai căutate

Emilia Olescu Piaţa Imobiliară /

"Colliers": Terenurile pentru proiectele comerciale - cele mai căutate

Un număr foarte mare de potenţiali cumpărători a determinat mai mulţi proprietari să îşi scoată terenurile la vânzare, acest segment de piaţă suferind o uşoară revenire, potrivit reprezentanţilor "Colliers", care au precizat: "Investitorii care nu erau presaţi să vândă sunt, acum, încrezători că pot obţine preţul dorit pentru proprietăţile foarte bune. Alţi investitori, care nu şi-au abandonat planurile de expansiune în România, dar nici nu dis-pun de finanţare, încearcă să îşi aducă terenurile ca şi contribuţie în parteneriate de tip joint venture. Au existat şi proprietari de fabrici care au considerat interesante ofertele făcute de operatorii de retail de tip < big box > şi au vândut acestora facilităţile amplasate în cartiere dens populate din interiorul oraşelor".

Potrivit acestora, în ciuda diversificării cererii, doar anumite terenuri au atras atenţia investitorilor, în special cele cu destinaţie de retail sau pentru dezvoltarea clădirilor de birouri. Achiziţiile pentru dezvoltările de retail au fost cele mai frecvente.

Hypermarket-urile, discounterii şi magazinele de bricolaj au fost de departe cei mai activi cumpărători de terenuri, vizând oraşe cu peste 100.000 de locuitori sau cu 30-50.000 de locuitori pentru formatele mici. Kaufland şi Dedeman au fost cei mai agresivi în a-şi asigura locaţii bune, fie direct, fie prin parteneriate cu dezvoltatori.

Developerii de birouri au căutat şi ei terenuri, dar rămân foarte selectivi, precizează sursele citate, adăugând că o zonă căutată din Capitală a devenit Basarab, după inaugurarea controversatului pasaj.

Preţurile nu au înregistrat evoluţii spectaculoase, în ultimele şase luni, ci mai degrabă s-au stabilizat. Astfel, preţurile terenurilor au ajuns la valorile anilor 2004-2005.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional