Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Complexul imobiliar Seasons Residence va fi gata în iunie 2014

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov Piaţa Imobiliară /

Reprezentanţii diviziei imobiliare a băncii elene Piraeus, Piraeus Real Estate, au anunţat, ieri, că proiectul va fi finalizat în iunie 2014. "Deja am resemnat antecontractele cu 24 din cei 28 de cumpărători anteriori, iar cu ceilalţi patru suntem încă în discuţii", au spus aceştia.

Valoarea finală a proiectului va fi însă de doar 15 milioane de euro, nu de 30, cum arăta dezvoltatorul israelian Yuval Rishpi, singurul acţionar al firmei Gespi Investments, cel care a lansat în 2007 proiectul rezidenţial Seasons Residence cu 180 de apartamente pe drumul dintre Braşov şi Poiana Braşov. "Vom avea în cele din urmă doar 140 de apartamente şi vom rămâne la cele şase clădiri care sunt acum în construcţie, fără a mai continua cu etapa a doua", au mai spus sursele citate.

Luna trecută, reprezentanţii băncii anunţau că estimează că lucrările de construcţie vor dura aproximativ 14 luni. "Estimăm că lucrările la cele şase blocuri care alcătuiesc proiectul şi care generează peste 15.000 de metri pătraţi - cu trei blocuri aflate în stadiu avansat de finalizare (finisaje) şi alte trei blocuri aflate la stadiu de structură - vor demara la începutul trimestrului II al acestui an, având un termen estimat de finalizare de 14 luni", au mai spus reprezentanţii Piraeus.

Reprezentanţii băncii afirmă că au decis achiziţia Seasons Residence "în vederea recuperării de către creditorul garantat (Piraeus Bank - n.red.) a unei părţi cât mai mari din împrumutul acordat dezvoltatorului aflat în incapacitate de a finaliza proiectul", dar şi cu intenţia de a păstra în proiect clienţii apartamentelor cu care au fost semnate noi antecontracte prin care le sunt recunoscute sumele plătite până în prezent pentru locuinţe.

Faliment din februarie 2012

Israelianul Yuval Rishpi, singurul acţionar al firmei Gespi Investments, a lansat în 2007 proiectul rezidenţial Seasons Residence cu 180 de apartamente pe drumul dintre Braşov şi Poiana Braşov. Investitorul stabilise preţuri de la 100.000 de euro plus TVA pentru un studio şi a atras o finanţare de aproape 10 milioane de euro de la Piraeus Bank pentru realizarea investiţiei.

La jumătatea anului 2008 dezvoltatorii proiectului anunţau că jumătate din cele 130 de apartamente ale primei faze au fost vândute, o parte dintre acestea către investitori speculativi, dar odată cu venirea crizei situaţia pieţei rezidenţiale s-a deteriorat, lucrările au fost oprite, iar în martie 2011 a fost pronunţată intrarea în insolvenţă. Cu toate acestea, există contracte de vânzare-cumpărare doar pentru 28 apartamente.

Casa de Insolvenţă Transilvania şi RVA Insolvency au fost desemnate administratori judiciari, iar în urmă cu un an, în februarie 2012, a fost luată decizia intrării în faliment, astfel că s-au căutat soluţii pentru valorificarea activelor.

În condiţiile în care pe piaţă nu erau investitori dispuşi de preluarea acestui proiect, Piraeus a cumpărat la finalul anului trecut prin firma Proiect Season Residence SRL activele firmei intrate în faliment (teren de 13.000 de metri pătraţi şi şase blocuri în diverse faze de construcţie) pentru un preţ de aproximativ 10 milioane de euro plus TVA.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional