Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CONFORM OUG PRIVIND VÂNZAREA LOCUINŢELOR RA-APPS,Guvernul scuteşte instituţiile publice de la plata impozitelor pe spaţiile ocupate

F.A. Piaţa Imobiliară /

Guvernul va degreva instituţiile publice de obligaţia achitării impozitelor şi taxelor locale pentru spaţiile ocupate şi va scuti şi Regia Patrimoniului Protocolului de Stat de plata acestor taxe, relevă ordonanţa de urgenţă privind vânzarea locuinţelor RA-APPS, citată de Mediafax.

Obligaţia achitării acestor taxe locale de către instituţiile publice care ocupă spaţii din proprietatea privată a statului administrate de către RA-APPS a fost introdusă de Guvern în vara acestui an. Decizia a fost luată după ce oficialii RA-APPS au transmis Executivului că regia are probleme financiare determinate de criza economică şi este obligată să îşi restrângă cheltuielile.

Până la acea dată, aceste cheltuieli erau suportate din veniturile proprii ale regiei, totalul facturii lunare pentru locuinţele închiriate instituţiilor publice şi demnitarilor fiind de cinci milioane lei.

Aceste sume urmau să fie primite de către instituţiile publice de la bugetul de stat şi transferate regiei, spre a fi achitate către bugetele locale.

"Transferul acestor sume din bugetul de stat către bugetul local nu are fundament economic, drept pentru care se propune reintroducerea scutirii RA-APPS de la plata impozitelor şi taxelor locale pentru spaţiile atribuite. Precizăm că această scutire a mai fost prevăzută în Codul Fiscal în 2006", se arată în ordonanţă.

Acelaşi document relevă că, deşi ministerele erau obligate să achite aceste impozite de mai mult de un an, există instituţii publice care nu pot plăti aceste taxe aferente imobilelor, motivând că nu au suficiente credite aprobate cu această destinaţie de la bugetul de stat, iar Ministerul Finanţelor, solicitat să lămureas-că situaţia, "îşi declină orice competenţă" în această problemă.

În consecinţă, ordonanţa de vânzare a locuinţelor RA-APPS va modifica şi Codul Fiscal, stabilind că nu se datorează impozit pentru clădirile aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea regiei. RA-APPS va fi scutită şi de la plata impozitului pe terenurile aferente acestor clădiri.

Hotărârea de guvern aprobată anul trecut stabileşte că spaţiile administrare de RA-APPS, aflate în proprietatea privată a statului, sunt atribuite către ministere, autorităţi şi instituţii publice centrale şi locale, precum şi către unităţile din subordinea ministerelor, iar costurile închirierii includ obligatoriu şi contra-valoarea impozitelor şi taxelor locale.

Partidul "Forţa Civică" este împotriva recentei hotărâri a Guvernului de a scoate la vânzare 733 de imobile aflate în administrarea RA-APPS, potrivit unui comunicat de presă: "Dezaprobăm aceste demers, ţinând cont de faptul că sunt aproape 40.000 de notificări la Primăria Capitalei pe Legea 10/2001 care nu au fost soluţionate până în prezent. În loc să vândă aceste imobile, statul trebuie să le retrocedeze celor care le-au revendicat în urmă cu mai bine de zece ani, iar eventualele imobile nerevendicate să fie acordate în echivalent valoric proprietarilor ale căror imobile au fost demolate sau ocupate prin amplasarea de construcţii noi".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional