Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CONFORM PROIECTULUI DE BUGET PE 2012,Cei care închiriază până la cinci camere nu trebuie să fie PFA

Piaţa Imobiliară /

Proprietarii care închiriază în scop turistic între una şi cinci camere vor avea posibilitatea să se înregistreze la Fisc, fără să funcţioneze ca persoane fizice autorizate (PFA) şi vor avea opţiunea să plătească impozitul pe bază de norme de venit, stabilite la nivelul fiecărui judeţ.

Raportul ataşat proiectului de buget pentru 2012 face referire la includerea în veniturile din cedarea folosinţei bunurilor a veniturilor realizate de către proprietar din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi cinci camere, inclusiv.

"Venitul net anual va fi stabilit pe baza normelor de venit sau în sistem real, potrivit opţiunii contribuabililor. Impozitul este final şi se calculează prin aplicarea cotei de 16%", arată documentul.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), această prevedere va fi inclusă într-o ordonanţă de modificare a Codului Fiscal şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012.

Legea Turismului nu prevede acum o astfel de posibilitate, toţi proprietarii care închiriază camere fiind obligaţi să se înregistreze ca societăţi comerciale sau persoane fizice autorizate şi abia apoi să ceară clasificarea din partea ministerului de resort. Oficialii MFP susţin că noua prevedere din Codul Fiscal va fi preluată şi în Legea Turismului, fiind deja purtate discuţii la nivel tehnic pe această temă.

Venitul net anual va fi stabilit pe baza normelor de venit (o sumă fixă stabilită anual de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate) sau în sistem real (impozit aplicat asupra diferenţei dintre veniturile încasate şi cheltuielile deductibile), potrivit opţiunii contribuabililor. Impozitul este final şi se calculează prin aplicarea cotei de 16%.

Şeful Direcţiei de Autorizare şi Control din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Dorin Gherghina, a explicat, citat de Mediafax, că proprietarii care găzduiesc turişti şi nu sunt clasificaţi pot fi amendaţi cu maxim 50.000 lei şi numai dacă sunt reclamaţi.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, a declarat că în staţiunile de pe litoral, în sezonul estival, sunt cazate zilnic circa 5.000 de persoane la proprietari persoane fizice netaxate.

În opinia preşedintelui FPTR, cea mai eficientă metodă de impozitare ar fi o taxă anuală fixă percepută proprietarilor care găzduiesc turişti. Murad apreciază că, la nivel naţional, stau în gazdă sub 5% dintre turişti, iar întregul turism "la negru" din România nu reprezintă mai mult de 15% din piaţă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional