Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CONSILIUL CONCURENŢEI:Avem notari de 14 ori mai scumpi decât Germania

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Costul real a serviciilor notariale din România, reprezentat de nivelul onorariilor ajustat cu venitul mediu, este de 14 ori mai mare decât în Germania, de 7 ori mai mare decât în Portugalia, de 5 ori decât în Franţa, de şase ori decât în Austria sau Spania şi de 4 ori mai mare decât în Belgia. Aceasta este concluzia raportului investigaţiei Consiliului Concurenţei pentru analiza pieţei imobiliare şi a serviciilor conexe tranzacţiilor.

    Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a explicat, ieri, de ce avem printre cei mai scumpi notari din Europa: "Raportul arată că, la nivel naţional, nu sunt decât 2000 de notari pentru 22 milioane de locuitori. Serviciile notariale din ţara noastră sunt caracterizate printr-un grad de reglementare ridicat în raport cu media europeană. Reglementările vizează restricţionarea ofertei de servicii prin faptul că Uniunea Naţională a Notarilor Publici stabileşte anual numărul persoanelor care pot intra în această profesie. Tot acest sistem de reglementări stabileşte arbitrar tarifele, în afara mecanismului normal reprezentat de interacţiunea cererii cu oferta".

    Consiliul Concurenţei va transmite raportul Guvernului şi Parlamentului cu propunerea de eliminare din cadrul legislativ a restricţiilor privind numărul de notari publici, dar şi a grilelor privind onorariile minime în domeniul tranzacţiilor imobiliare. Bogdan Chiriţoiu a subliniat: "Profesia notarilor este reglementată prin lege, inclusiv grila cu onorariile minime. Aici Consiliul Concurenţei nu poate decât să lupte să convingă autorităţile şi notarii să renunţe la impunerea onorariilor minime prin lege şi să analizeze liberalizarea pieţei serviciilor notariale.

    După estimările noastre, concurenţa în această piaţă ar putea conduce la o economie importantă prin reducerea tarifelor cu până la 30%".

    Oficialii autorităţii pentru concurenţă au arătat, în conferinţa de presă de ieri, că un prim pas în procesul de dereglementare a profesiei de notar public poate fi reprezentat de reducerea nivelului minim al onorariilor cu 15% prin utilizarea de contracte standardizate, eliminând, astfel, tariful pentru redactarea contractului din componenţa onorariilor. Economia la nivel naţional, prin eliminarea acestui tarif, a fost estimată de domnul Chiriţoiu la 15-30 de milioane de euro.

    Consiliul Concurenţei va sesiza Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor referitor la informarea precară a consumatorilor de către bănci în legătură cu notarii selectaţi de acestea pentru efectuarea tranzacţiilor prin credit ipotecar, mai ales în privinţa informării asupra tarifelor practicate de aceştia.

    Bogdan Chiriţoiu a concluzionat: "Noi analizăm toate profesiile liberale şi am constatat că sunt probleme de concurenţă la cele care sunt reglementate. Sunt unele profesii mai influente, care au aprobate prin lege onorarii minime. Aici competenţele autorităţii pentru concurenţă sunt limitate. Sunt convins că ne va lua mult timp până să convingem parlamentarii, mulţi dintre ei jurişti, să accepte beneficiile liberalizării pieţei serviciilor notariale. Practic, le cerem notarilor să muncească mai mult pe bani mai puţini".

    Potrivit raportului citat, piaţa serviciilor cadastrale este caracterizată printr-un grad ridicat de concurenţă, în absenţa tarifelor reglementate şi a barierelor la intrarea pe piaţă. La fel este situaţia şi pe piaţa de intermediere imobiliară, deşi aici există o anumită rigiditate a preţurilor. O piaţă concurenţială fără probleme este şi cea a evaluatorilor.

    Cotidianul Bursa

    Citiţi tabelul de mai sus.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional