Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Constanda vrea anularea contractului cu PMB pentru Satul Francez

F.A. Piaţa Imobiliară /

Omul de afaceri cere daune de 160 milioane de euro

Costică Constanda cere anularea contractului cu Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) pentru terenul şi construcţiile din Satul Francez, precum şi daune de aproximativ 160 milioane de euro, pentru că CGMB nu a aprobat PUZ-ul pentru ridicarea unor imobile, procesul, început ieri la Tribunalul Bucureşti, fiind amânat pentru 14 iunie.

În acţiunea introdusă la Tribunalul Bucureşti împotriva Primăriei Capitalei şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), omul de afaceri Costică Constanda şi soţia acestuia cer anularea contractului din 2008 prin care pentru terenul de 28.500 de metri pătraţi pe care îl avea în proprietate în Parcul Bordei (pe care putea ridica imobile de cel puţin patru etaje), omul de afaceri a primit un teren cu aceeaşi suprafaţă în zona cunoscută ca Satul Francez, precum şi construcţiile edificate pe acesta aparţinând domeniului privat al Municipiului Bucureşti.

Avocatul lui Constanda a declarat, ieri, că omul de afaceri cere anularea contractului cu Primăria Capitalei, pentru că proiectul privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) solicitat de clientul său pentru ridicare unor imobile de 28 de metri înălţime în Satul Francez nu a fost aprobat de consilierii generali. Acesta a precizat că CGMB a luat în discuţie de două ori până acum acest PUZ, dar nu a fost aprobat nici până în prezent.

Ieri, la primul termen al procesului, Tribunalul Bucureşti a amânat discuţiile până în 14 iunie, din cauza lipsei de procedură cu Primăria Capitalei.

În 17 ianuarie 2008, CGMB a aprobat proiectul privind schimbul pentru terenul din Parcul Bordei cu unul din Satul Francez şi mai multe clădiri construite pe acesta, aparţinând municipalităţii. Astfel, pentru terenul de 28.500 de metri pătraţi pe care Costică Constanda îl avea în proprietate în Parcul Bordei, omul de afaceri a primit un teren cu aceeaşi suprafaţă în zona cunoscută ca Satul Francez, precum şi construcţiile edificate pe acesta aparţinând domeniului privat al Municipiului Bucureşti. Costică Constanda a renunţat astfel la despăgubirile de peste 17 milioane de euro şi penalităţile pe care municipalitatea trebuie să i le achite.

În 31 august 2009, proiectul privind Planul Urbanistic Zonal solicitat de Costică Constanda pentru ridicare unor imobile de 28 de metri înălţime în Satul Francez a fost retras din discuţia Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pentru că din dosar ar lipsi două acte.

Potrivit proiectului pentru aprobarea unui PUZ în Şoseaua Nordului 114-140, din sectorul 1, omul de afaceri Costică Constanda şi soţia sa, Maria Constanda, alături de societatea Raptis Kavouras, vor să construiască, pe o suprafaţă de aproximativ patru hectare, un ansamblu de locuinţe, hotel sau birouri în care clădirile vor putea avea o înălţime maximă de 28 de metri, informează Mediafax.

În proiectul de hotărâre este specificat faptul că amplasamentul din Şoseaua Nordului 114-140 a făcut obiectul unei hotărâri de CGMB anterioare, aprobate la jumătatea lunii ianuarie 2009, potrivit căreia înălţimea maximă a acestor clădiri urma să fie de maxim cinci etaje.

Terenul din Parcul Bordei, de 3,3 hectare, de pe malul lacului Floreasca - vizavi de Parcul Herăstrău - a devenit proprietatea omului de afaceri Costică Constanda în septembrie 2003, în urma unei dispoziţii de primar general pe Legea 10/2001.

Constanda a obţinut terenul din Parcul Bordei la schimb pentru alte terenuri pe care inves-titorul le cumpărase de la foştii proprietari. Pentru 18.000 de metri pătraţi de teren din zona Satului Francez, pe care acesta îi câştigase în instanţă, Constanda a primit 33.000 de metri pătraţi de teren în strada Turgheniev nr. 11-15 şi Bulevardul Aviatorilor 110-112, sector 1, adică actualul amplasament al parcului Bordei.

Primăria Bucureşti: Acţiunea reclamanţilor Constanda, total neîntemeiată

Primăria Municipiului Bucureşti confirmă faptul că soţii Costanda Costică şi Costanda Maria au formulat o acţiune civilă ce face obiectul dosarului 2008/3/2010 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti-Secţia a V-a Civilă, prin care au solicitat rezoluţiunea contractului de schimb cu sulta nr. 420/15.03.2008, încheiat între municipalitate şi reclamanţi, având ca obiect schimbul de proprietăţi între terenul proprietatea municipiului Bucureşti (Satul Francez) şi proprietatea domnului Costanda Costica şi doamnei Costanda Maria (zona Bordei); repunerea părţilor în situaţia anterioară precum şi obligarea municipalităţii la plata unor sume către reclamanţi.

Primăria Capitalei susţine că "acţiunea reclamanţilor Costanda Costică şi Maria a fost defectuos formulată, aceştia chemând în judecată: < Municipiul Bucureşti reprezentat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti > ştiut fiind că municipiul Bucureşti, ca unitate administrativ teritorială este reprezentată prin Primarul General. (art. 62, alin. 1 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală), fapt ce a condus ca la termenul din data de 19.04.2010, instanţa să considere lipsă de procedură cu pârâta şi să acorde termen 14.06.2010". În ceea ce priveşte suma totală de bani pretinsă de către reclamanţi prin acţiunea introductivă în instanţă, Andrei Creci, director executiv adjunct al Primăriei spune că aceasta nu reiese cu claritate din cuprinsul celor 14 pagini de motivare a acţiunii. Domnul Creci mai precizează într-un comunicat de presă: "Referitor la interesul în a promova acţiunea de către numiţii Costanda Costică şi Maria, acesta va trebui dovedit în faţa instanţei judecătoreşti, raportat la faptul că cel puţin o parte din terenul situat în Satul Francez a făcut obiectul unor contracte de vânzare-cumparare. În ceea ce priveşte fondul dosarului, considerăm acţiunea ca fiind total neîntemeiată, Municipiul Bucureşti prin Primarul General neavând nicio culpă în neîndeplinirea cu totalitate a prevederilor contractuale aşa cum se pretinde de către reclamanţi". (C.I.)

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional