Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CONSTRUCTION INTELLIGENCE CENTER:Perspective bune pentru industria globală a construcţiilor, în 2016-2020

Materiale /

Perspective bune pentru industria globală a construcţiilor, în 2016-2020
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Creştere medie anuală de 3,4% în acest sector, în perioada analizată

    Asia-Pacific are, în continuare, cea mai mare cotă în industria mondială a construcţiilor

    Industria globală a construcţiilor îşi recâştigă, treptat, soliditatea, după o perioadă lungă de slăbiciune generată de criza financiară, potrivit unui studiu realizat de Construction Intelligence Center (CIC).

    Analiza arată că această industrie a atins 8.500 de miliarde dolari în 2015 (valoare reală), faţă de 7.500 miliarde dolari în 2010. CIC anticipează că, în perioada 2016-2020, ritmul de expansiune a industriei construcţiilor va accelera la o medie anuală de 3,4%, iar valoarea acesteia va ajunge la 10.000 de miliarde dolari în 2020.

    CIC preconizează că pieţele emergente vor continua să aibă o evoluţie mai bună decât cele avansate, însă ritmul creşterii lor va încetini la o medie de 4,2% pe an, în perioada 2016-2020, de la 5,2% în intervalul 2011-2015. În 2010, pieţele emergente au contribuit cu 43,9% la piaţa construcţiilor din întreaga lume, cotă care, potrivit estimărilor CIC, va ajunge la 51,9% în 2020.

    Analiza subliniază că în economiile avansate, rata anuală de expansiune a industriei construcţiilor va ajunge la 2,5% în 2016-2020, de la 0,1% în 2011-2015.

    Conform CIC, Asia-Pacific va continua să aibă cea mai mare cotă în industria mondială a construcţiilor, datorită Chinei, Japoniei şi Indiei. Dar, ritmul de creştere din regiune va încetinti pe motiv că în China este înregistrată o relativă slăbire a industriei construcţiilor, expansiunea locală fiind subminată de supraoferta de pe segmentul rezidenţial.

    CIC menţionează că pieţele emergente din Asia de Sud-Est investesc substanţial în noi proiecte de infrastructură, susţinute de sectorul privat.

    Analiza mai notează că industria construcţiilor din majoritatea ţărilor vest-europene se redresează, însă per ansamblu, în termeni reali, producţia din domeniu rămâne sub maximul consemnat înaintea crizei.

    CIC anticipează că problemele din zona euro şi criza din Ucraina menţin fragilă încrederea investitorilor. Industria construcţiilor din Germania va avea o evoluţie înceată, potrivit studiului, afectată fiind de această încredere slabă a investitorilor şi de concentrarea guvernului pe austeritate.

    Investiţii la scară largă în proiectele de infrastructură din Orientul Mijlociu şi Africa

    Investiţiile la scară largă în proiecte de infrastructură, în special care au legătură cu transportul, vor fi un factor esenţial pentru creşterea rapidă din sectorul construcţiilor din Orientul Mijlociu şi Africa. În Qatar, industria de profil va avea cea mai rapidă creştere din lume, în perioada 2016-2020, fiind planificate sau aflate în derulare proiecte de dezvoltare a infrastructurii de mai multe miliarde de dolari, susţine CIC.

    În America Latină, industria construcţiilor se va extinde într-un ritm mai încet decât în alte pieţe emergente, în principal ca rezultat al scăderii economiei Braziliei, scrie analiza, adăugâd că incertitudinile economice vor continua să submineze încrederea investitorilor în Argentina, iar Venezuela va avea probleme şi de acum încolo. În Mexic, industria de profil se redresează şi va fi susţinută de investiţiile în infrastructură şi proiectele rezidenţiale, potrivit CIC.

    Riscuri pe pieţele emergente

    Indicele Construction Risk (CRI), calculat de Timetric - care deţine şi Construction Intelligence Center -, arată că riscurile ce privesc industria globală a construcţiilor s-au amplificat în primele trei luni din acest an. Indicele CRI, care acoperă evoluţiile din 50 de ţări, a ajuns la 41,12 puncte în primul trimestru, de la 41,01 în ultimele trei luni din 2015. Evoluţia este cauzată de sporirea riscurilor pe pieţele emergente, care umbreşte atenuarea uşoară a riscurilor în economiile avansate. Pe pieţele emergente, scorul de risc a fost, în medie, de 48,84 în primul trimestru din 2016, comparativ cu 32,91 în ţările avansate.

    Un total de 19 ţări au înregistrat îmbunătăţirea profilurilor lor de risc în primele trei luni din 2016, comparativ cu ultimul trimestru din 2015. România se numără printre ţările cu cele mai bune evoluţii în privinţa scorului de risc.

    Evoluţii în bine au mai fost consemnate în Portugalia şi Germania.

    Dar, CRI arată că 25 de ţări şi-au deteriorat profilurile de risc în condiţiile în care scăderea preţului petrolului a subminat perspectivele de creştere în ţările exportatoare de ţiţei şi a amplificat riscurile privind proiectele îngheţate sau anulate.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional