Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Contractele de inchiriere pe termen scurt ii indeparteaza pe investitori

I.D. Piaţa Imobiliară /

Contractele de inchiriere pe termen scurt ii indeparteaza pe investitori

Durata medie a contractelor de inchiriere conditioneaza deciziile de investitii din Romania. Atractivitatea cladirilor de birouri ca produs de investitii este afectata negativ de contractele pe o durata de trei ani sau cu optiune de iesire din contract (break-option) devenite o practica des intalnita in piata, potrivit celui mai recent raport de piata publicat de Colliers International Romania.

Pe masura ce economia se stabilizeaza, chiriasii vor fi din nou dispusi sa incheie contracte pe termene mai lungi, setand astfel premisele pentru un interes crescut din partea investitorilor si pentru reluarea activitatii in piata. Majoritatea investitorilor (si a bancilor) sunt interesati de contractele de inchiriere semnate pentru o perioada de minim cinci ani, fara break-option. Pentru a atrage interesul investitorilor, aceasta ar trebui sa devina regula in piata locala de birouri.

Cele mai mici randamente au fost inregistrate in primul semestru al anului pe piata de birouri 8%. Randamente putin mai mari, de 8,25 - 8,5%, au inregistrat spatiile comerciale, spatiile industriale inregistrand un randament de 10%.

In afara de tranzactia-record incheiata la Timisoara in prima jumatate a anului 2012, piata de investitii a fost linistita in acest interval, pe fondul climatului investitional ostil, doar patru tranzactii fiind incheiate la nivel national. Achizitia, de catre NEPI, a City Business Centre ("CBC") Timisoara a reprezentat singura tranzactie-reper din oras si prima cladire de birouri de clasa A tranzactionata in afara Bucurestiului. Deal-ul consta in preluarea a trei cladiri existente, precum si cumpararea in avans a alte doua cladiri din proiect care urmeaza sa fie construite. Suprafata inchiriabila totala a proiectului va fi de 45,000 mp, iar valoarea acestuia a fost estimata la circa 80-90 milioane euro.

Blake Horsley, Director al departamentului de Investitii din cadrul Colliers International Romania a declarat:

"Desi negocierile initiate in prima jumatate a anului 2012 au fost limitate de conditiile actuale din pietele de capital, exista o serie de tranzactii aflate in stadii avansate de discutie si care ar trebui sa fie incheiate in urmatoarele sase luni. Investitorii isi concentreaza atentia asupra cladirilor de birouri care au o localizare buna si un grad de ocupare ridicat, in conditiile in care pe acest segment activitatea de inchiriere s-a imbunatatit si o serie de pre-lease-uri notabile au avut deja loc."

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional