Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

CraiovaAproape 500 de locuinţe au fost autorizate de Primăria Craiova în acest an

F.A. Locuinţe /

Aproape 500 de locuinţe au fost autorizate de Primăria Craiova în acest an

Numărul de locuinţe este de trei ori mai mic faţă de cel avizat anul trecut

Ca toate marile oraşe ale ţării şi Craiova a înregistrat o scădere a numărului de autorizaţii eliberate pentru construcţii noi în acest an. Oficialii Primăriei Craiova ne-au spus că, în 2009, numărul autorizaţiilor emise pentru locuinţe noi este în scădere faţă de anul precedent, din cauza blocajului în care a intrat piaţa imobiliară, în lipsa finanţării.

Anul trecut au fost emise 510 autorizaţii de construire de locuinţe pentru un total de 1.449 de unităţi locative. În acest an, până la finele lunii septembrie, Primăria Craiova a emis 353 de autorizaţii de construire pentru 498 unităţi locative (locuinţe individuale, dar şi colective). Astfel, deşi numărul de autorizaţii emise s-a menţinut aproape constant, unităţile locative avizate în 2009 sunt de trei ori mai puţine decât cele aprobate anul trecut, semn că a încetinit considerabil cererea pentru ridicarea de blocuri noi.

Marile şantiere, amânate

Responsabilii din cadrul Direcţiei Urbanism ne-au precizat: "Din verificările în teren s-a constatat că, pentru o serie de investiţii a căror valoare estimată era foarte mare, nu s-a declarat începerea lucrărilor. Un exemplu în acest sens este complexul rezidenţial Metropolis din bulevardul Decebal. Iar pentru unele proiecte imobiliare, investitorii au obţinut doar documentaţii de urbanism PUZ/PUD, fără a mai solicita obţinerea de autorizaţii de construire. Un exemplu în acest sens, este imobilul cu 26 de etaje, cu destinaţia de birouri, din strada Păltiniş".

Construcţia de mall-uri şi birouri, în ritm lent, în lipsa finanţării

Pentru investiţiile mari începute în anii anteriori, în decursul lui 2009, s-a constatat o încetinire accentuată a lucrărilor, din lipsa fondurilor. Responsabilii primăriei ne-au menţionat, la acest capitol, mall-ul din strada Caracal, mall-ul din Calea Severinului şi clădirea de birouri dispusă pe două subsoluri, parter şi 11 etaje din Calea Unirii.

Infrastructură pentru locuinţele periferice

În prezent, se manifestă în continuare tendinţa de dezvoltare a municipiului Craiova spre localităţile învecinate. În decursul anului 2009, Primăria Craiova a promovat o serie de proiecte de extindere a infrastructurii în zona Brestei - Catargiu, cartier Popoveni, cartier Izvorul Rece, cartier Bariera Vâlcii şi zona Calea Bucureşti - strada Caracal, precum şi în celelalte cartiere ale municipiului.

Aproape 3.000 de locuinţe în execuţie la finele lunii octombrie

La finele lunii octombrie, municipalitatea estima că un număr de 2.845 de unităţi locative se aflau în curs de execuţie.

La sfârşitul anului 2008, au fost finalizate 544 de unităţi locative din fonduri private şi două locuinţe ANL cu credit ipotecar. În cursul anului 2009, până la data de 30 septembrie, au fost finalizate 430 de unităţi locative din fonduri private şi 100 de unităţi locative pentru tineri din fondurile ANL.

Tendinţa înregistrată în anul 2009 în autorizarea de locuinţe este construcţia de locuinţe individuale aparţinând persoanelor fizice. Locuinţele colective şi ansamblurile rezidenţiale au înregistrat o scădere considerabilă, de la 832 de apartamente autorizate în 2008, la doar 122 de apartamente în anul 2009, pe primele nouă luni.

Primăria Craiova a emis, anul trecut, două autorizaţii de construire pentru hoteluri. Pentru birouri, inclusiv schimbări de destinaţie, au fost aprobate 53 de autorizaţii. În anul 2009, s-au emis trei autorizaţii de construire pentru hoteluri, inclusiv schimbări de destinaţie şi 44 autorizaţii de construire pentru birouri, inclusiv schimbări de destinaţie, neînregistrându-se o investiţie de mare amploare pe aceste segmente de piaţă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional