Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Crestere a cererii pe piata de birouri

I.D. Piaţa Imobiliară /

Crestere a cererii pe piata de birouri

Cererea de pe piata de birouri a crescut in Capitala cu 50,4% in primul trimestru al acestui an fata de aceeasi perioada a anului precedent, arata o analiza a consultantului imobiliar ESOP.

La baza acestui reviriment au contribuit o serie de evolutii pozitive inregistrate in cursul anului 2011, in domenii precum agricultura (+ 11,3% in 2011 fata de 6,3% in 2010), investitiile (+6,3% fata de 2,1% in 2010), constructiile (+2,7% fata de 7,3% in 2010) si altele.

Crestere de 50,33% a cerererii pe segmentul de pana la 11 euro/mp

Ponderea cea mai mare si anume de 78% din totalul cererii, continua sa o aiba solicitarile companiilor medii cu bugete de pana in 11 euro/mp/luna, urmata de cererile cu bugete intre 11,1-15 euro/mp/luna, cu 18% din totalul cererii.

Analizand evolutia cererii din semestrul 1 2012 fata de aceeasi perioada a anului trecut, se constata, pe langa o crestere importanta a cererilor pe segmentul pana in 11 euro/mp (+50,33 %) si o crestere de 21,88% a cererilor cu bugete intre 11,1-15 euro/mp.

Decalaj intre cerere si oferta

Din punct de vedere al structurarii pe categorii de bugete, oferta de spatii de birouri prezinta decalaje procentuale semnificative fata de cerere. Din totalul ofertei, doar 43% din spatii au chirii de pana in 11 euro/mp.

Zona central-nordica ramane cea mai scumpa

In primul semestru din 2012 nivelul chiriei s-a stabilizat la valori apropiate celor inregistrate in semestrul 2 din 2011, cu relativ putine exceptii.

Chiriile pentru zona ultracentrala au atins o medie de 13,17 euro/mp in cadrul centrelor de afaceri si de 11,58 euro/mp in cadrul vilelor.

Media cea mai ridicata a chiriilor s-a inregistrat in cadrul centrelor de afaceri din zona central-nordica, 14,23 euro/mp. Vilele din aceeasi zona au fost inchiriate cu 11,44 euro/mp.

Daca mergem mai la nord chiriile incep sa scada la 11.74 euro/mp in centrele de afaceri si la 7,41 euro/mp in vile.

In regiunea vestica chiriile in cadrul centrelor de afaceri au atins o medie de 10,19 euro/mp iar in vile de 10,20 mp. In ceea ce priveste zona estica chiiriile au fost de 9,33 euro/mp in cadrul centrelor de afaceri si de 9,33 euro/mp in vile.

Cele mai scazute chirii au fost inregistrate in zona de sud 9,89 euro/mp in centrele de afaceri si 8,19 euro/mp in vile.

Cheltuielile de mentenanta sunt un alt indicator major luat in calcul de companiile ce cauta un spatiu de birouri. Acestea se situeaza intre 3,5 si 5 euro/mp/luna intrun centru de afaceri de clasa superioara, si intre 2,5 si 3,5 euro/mp/luna pentru clasa B si C.

In cazul vilelor si al cladirilor de birouri de talie mica, cheltuielile de intretinere se situeaza intre 1,5 si 2,5 euro/mp/luna si sunt achitate pe principiul refacturarii proportionale, avand la baza facturile furnizorilor de utilitati.

Pentru a doua perioda a anului se preconizeaza ca chiria se va stabiliza, iar suprafata medie tranzactionata la nivelul intregii piete (companii mari si medii) se va mentine intre 1.100 - 1.200 mp, iar la nivelul companiilor medii intre 400-500 mp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional