Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Criza nu a afectat valoarea terenurilor agricole

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

Valoarea terenurilor agricole nu a fost afectată de criză, ne-a declarat Mihai Romaniuc, directorul general al companiei Solproiect, care a dezvoltat, din 2003 şi până în prezent, mai multe proiecte de achiziţii şi comasări de terenuri arabile pentru o suprafaţă totală de 6.000 de hectare. Domnia sa ne-a precizat: "Preţul mediu al terenurilor agricole din Româ-nia este oricum mult mai redus decât în restul Europei, situându-se la o valoare de circa 2.000 de euro/hectar. Investitorii străini caută în continuare mari suprafeţe de teren pentru a le exploata agricol. Noi am rea-lizat şi în acest an tranzacţii cu loturi foarte mari, de peste 100 de hectare, pentru care, în general, în piaţă nu se acordă un discount mai mare de 10%".

Solproiect va încheia, până la finele anului, o tranzacţie cu circa 330 de hectare cu investitori din Danemarca. Conducerea companiei afirmă că nu orice teren este căutat pentru exploatări agricole. Sunt preferate locaţiile care au avut o continuitate în exploatare şi care pot fi uşor irigate. În prezent, Solproiect deţine în jur de 4000 de hactare de teren agricol, concentrat în special în Călăraşi şi Ialomiţa, din care exploatează circa 400 de hectare.

Mihai Romaniuc ne-a mai declarat că, în acest an, proprietarii marilor suprafeţe compactate de sute de hectare agricole au ţinut la preţ şi au preferat să nu vândă. Astfel, majoritatea tranzacţiilor au constat în terenuri necompactate, care au un preţ mai accesibil.

Şi Radu Boiţan, directorul general al companiei de consultanţă imobiliară King Sturge, ne-a declarat că terenurile agricole şi-au menţinut preţul, în ciuda crizei. Domnia sa ne-a menţionat că terenurile agricole care au fost introduse în intravilan pentru diverse dezvoltări imobiliare nu au mai avut căutare, deşi proprietarii au redus, în acest an, preţurile de vânzare cu până la 40% faţă de nivelul înregistrat în 2008.

Potrivit King Sturge, foarte multe din aceste terenuri introduse în intravilan au fost speculate. Puţini proprietari s-au ocupat să le aducă plus valoare prin dezvoltarea de drumuri de acces şi infrastructură.

< link >http://www.bursa.ro/on-line/s=companii_afaceri&articol=70949&key=MjAwOS0xMi0xNCAxIGUxNjAwZmUzM2U0NDRkYTE2NzE5N2I2OTFlMGYyZjYz.html< link2 >Terenurile noastre agricole, de 2-5 ori mai ieftine decât în restul Europei< link3 >

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional