Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Cu ce bani va fi reabilitat centrul istoric al Brasovului?

I.D. Investiţii /

Amplul proces de reabilitare a centrului vechi din Brasov va necesita atat sustine financiara externa cat si modificari legislative.

Prima intalnire oficiala pe tema restaurarii fatadelor din centrul istoric al Brasovului a avut loc miercuri, 27 februarie.

La discutii s-au prezentat George Scripcaru, primarul Brasovului, ambii viceprimari, arhitecti, reprezentantii bisericii, reprezentantii ai proprietarilor si operatorilor comerciali din zona veche etc.

Nu exista fonduri interne pentru realizarea lucrarilor

Primaria Brasov nu are fondurile sa sustina restaurarea fatadelor din centrul vechi. Proprietarii, cu atat mai putin. Trebuie asadar sa se apeleze la surse externe. Acestea pot fi fonduri nerambursabile europene, donatii si sponsporizari din partea marilor companii si, nu in ultimul rand, imprumuturi cu conditii foarte accesibile din partea Bancii Europene de Investitii.

Urmand exemplul Sibiului si in cazul Brasovului se poate incheia un acord cu GIZ (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit " agentia guvernului federal german care activeaza in sectorul public, oferind fonduri pentru lucrari publice) si Banca Europeana pentru Investitii.

fondurile publice nu pot fi utilizate in interes privat

Va fi nevoie si de modificari legislative. Potrivit legislatiei actuale banii publici nu pot fi folositi in interes privat. Cu toate acestea, fatadele cladirilor istorice fac partea din bunul public a orasului nostru. Este nevoie asadar de un proiect de lege, promovat de senatorii si deputatii brasoveni, proiect care sa reglementeze procesul de restaurare.

Din punct de vedere administrativ, Primaria Brasov a promis ca va face tot posibilul pentru urgentarea autorizatiilor de constructie.

In acest sens, viceprimarul Andrei Atomei a sugerat stabilirea unui grup de lucru care sa inceapa procesul de obtinerea a semnaturilor de acord din partea proprietarilor de imobile.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional