Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

"Darian": Reeşalonarea creditelor - soluţia executărilor silite în creştere

EMILIA OLESCU Piaţa Imobiliară /

Adrian Crivii

Adrian Crivii

Practica executărilor silite se va accentua în acest an, în timp ce condiţiile de finanţare se vor relaxa, a precizat, ieri, Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare imobiliară "Darian". Domnia sa a subliniat că aceşti doi factori vor conduce la înlesnirea tranzacţionării cu imobile executate silit şi, implicit, la înmulţirea acestor tranzacţii, care au o valoare mai mică faţă de celelalte, cu o marjă cuprinsă între 30% şi 70%. Reprezentantul "Darian" a menţionat că imobilele care vor face obiectul executării silite vor fi, în continuare, apartamentele şi activele unora dintre dezvoltatorii imobiliari. O soluţie pentru evitarea executării imobilelor va fi, în acest an, reeşalonarea creditelor, a mai spus Adrian Crivii: "Dacă, spre exemplu, cineva ar avea un credit ipotecar de 80.000 de euro şi, în momentul imposibilităţii achitării ratelor, banca ar scoate imobilul la vânzare contra unei sume de 40.000 de euro, ar fi mult mai avantajos ca instituţia bancară să mai taie din valoarea creditului până până la 60.000 de euro, urmând ca acesta să fie reeşalonat. Astfel, banca ar pierde mai puţin decât în cazul executării silite". Anul trecut, majoritatea tranzacţiilor imobiliare au fost făcute cu bani cash.

"Darian" estimează, pentru anul în curs, că vor fi lichidate unele garanţii imobiliare ale creditelor neperformante, fapt care va permite fondurilor de investiţii să cumpere aceste credite neperformante la pachet. De asemenea, tendinţa de scădere a preţurilor se va apropia de final spre sfârşitul anului 2011, când piaţa se va stabiliza, va reîncepe dezvoltarea imobiliară în domeniul clădirilor de birouri, vor reveni cererile, fără să se mai ajungă la preţuri exorbitante. "Relansarea estimată în ţări precum Germania sau Franţa va atrage după sine companii mari din România, urmând să aibă loc şi la noi o relansare lentă", potrivit evaluatorilor din cadrul "Darian". Pentru 2011, un aspect important pe piaţa imobiliară îl constituie introducerea obligativităţii certificatului energetic pentru derularea de tranzacţii imobiliare.

În ultimii ani, în ţara noastră au fost investiţi tot mai puţini bani în imobiliare, astfel că, dacă în 2007 valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare se ridica la aproximativ 2 miliarde euro, în 2010 aceasta s-a situat la nivelul de 450 milioane de euro. "Piaţa rezidenţială a anului 2010 a cunoscut două perioade distincte, din punctul de vedere al percepţiei pe care au avut-o jucătorii de pe aceasta piaţă. În prima jumătate a anului, toţi se aşteptau la o finalizare a crizei începute în urmă cu doi ani, fapt care a condus la o politică agresivă de marketing din partea celor mai importanţi jucători. Din păcate, această previziune optimistă nu s-a adeverit, iar în cea de-a doua parte a anului situaţia de fapt a devenit şi mai rea, atât din cauza majorării cotei de TVA la 24%, cât şi din cauza micşorării veniturilor bugetarilor cu 25%", susţin reprezentanţii "Darian".

Referitor la evoluţia preţurilor pe piaţa rezidenţială, 2010 a fost un an cu scăderi generalizate de preţuri pentru toate tipurile de proprietăţi, cu pierderi de minim 2,6% faţă de 2009 la apartamentele vechi din Arad şi de maxim 18,5% la cele din Satu Mare. Scăderile de preţuri s-au situat cam la acelaşi nivel pentru toate tipurile de apartamentele, însă cel mai mult au pierdut locuinţele vechi cu o cameră, unde scăderea din ultimul an a fost de 10,9%. Chiria pentru apartamentele vechi a cunoscut o scădere medie de circa 11,6%. Evoluţia preţurilor la apartamentele noi, în cursul anului 2010 comparativ cu 2009, a cunoscut o scădere medie de 9,5%, în timp ce chiria a scăzut cu aproximativ 8%.

De 20 de ani pe piaţă, "Darian" este cea mai mare companie independentă din domeniul evaluărilor. Cu peste 60 de angajaţi, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 11,12 milioane lei, faţă de 10,09 milioane de lei în 2009, estimând o creştere, pentru acest an, de 10-15%.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional