Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DE LA PERSOANELE FIZICE CARE AU DERULAT TRANZACŢII IMOBILIARE Statul are de recuperat 3 miliarde euro din TVA

Viviani Mirică Piaţa Imobiliară /

Statul are de recuperat 3 miliarde euro din TVA

Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) are de recuperat circa 3 miliarde de euro de la persoanele fizice care au derulat tranzacţii imobiliare în perioada 2006-2008, potrivit reprezentanţilor companiei de consultanţă Nexia România. Suma de recuperat nu include şi penalizările pentru întârzierile la plată, de 0,1% pe zi.

Aceştia estimează că valoarea totală a tranzacţiilor în perioada menţionată se ridică la 20 de miliarde de euro.

Excepţie de la taxare fac tranzacţiile sub 35.000 de euro, terenurile agricole pe care nu se poate construi, apartamentele vechi. Astfel, 75% din cele 20 de miliarde de euro (15 miliarde de euro) se supun aplicării TVA, rezultând o sumă de aproximativ 3 miliarde de euro de recuperat, au precizat reprezentanţii Nexia.

În intervalul 2006-2008, aproximativ 8.000 de persoane fizice au realizat 85.000 de tranzacţii imobiliare, arată datele ANAF.

Potrivit reprezentanţilor Nexia România, doar 1% din aceste persoane au plătit TVA.

De vină pentru această situaţie sunt atât contribuabilii, cât şi statul, care a adoptat o atitudine pasivă până la declanşarea crizei economice, în prezent intensificându-şi activitatea de colectare, din nevoia de a găsi noi surse de finanţare.

În urmă cu două luni, Fiscul a trimis scrisori către contribuabilii care nu şi-au îndeplinit aceste obligaţii de plată a TVA.

Însă statul va recupera doar o parte din aceşti bani, având în vedere că multe persoane au investit bani în terenuri care acum valorează jumătate din preţul de achiziţie, a declarat Iulia David-Sobolevschi, partener la Nexia România, membră a Camerei Consultanţilor Fiscali.

Astfel, statul poate recurge la executarea silită, urmând să devină proprietar de locuinţe şi terenuri.

Consultanţii de la Nexia spun că cei vizaţi de colectarea de TVA pentru tranzacţiile imobiliare din perioada 2006-2008 vor fi mai ales cei care au vândut ansambluri rezidenţiale cu statutul de persoană fizică.

Sobolevschi le recomandă celor care mai au încă locuinţe pe stoc să se înregistreze ca plătitori de TVA, pentru a-şi putea deduce TVA aferentă tuturor achiziţiilor necesare pentru stocul respectivde locuinţe.

"Dacă nu se înregistrează în acest moment, înainte de a fi controlaţi, şi sunt verificaţi, atunci ei pierd acest drept de deducere", a explicat reprezentantul Nexia.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional