Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Deficitul bugetar este in scadere

I.D. Investiţii /

Romania a incheiat executia bugetului general consolidat pe perioda 1 ianuarie - 31 mai 2012, cu un deficit de -7,2 miliarde lei, respectiv 1,19 % din PIB.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut deficitul realizat este in scadere, in intervalul identic al anului 2011deficitul inregistrat ridicandu-se la suma de -7,4 miliarde lei respectiv 1,28% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 77,5 miliarde lei, reprezentand 12,8% din PIB, au fost cu 9,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni

nominali si cu 0,6pp ca pondere in PIB.

Veniturile din TVA au crescut

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 11,7% fata de anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,9%), accize (+8,2%), impozit pe venit (+18,9%), impozit pe profit (+9,7%).

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+5,0 %).

Veniturile nefiscale au fost in suma de 7 miliarde lei, in crestere cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 55,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile pentru investitii au crescut cu 36,2%

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 84,8 miliarde lei, reprezentand 14,0% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 8,5% fata de anul precedent, si cu 0,5 pp ca pondere in PIB.

Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 55,6% mai mari fata de anul 2011, dobanzi cu 29,3%, cheltuieli de capital cu 33,1%.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 12,6 miliarde lei (2,1% din PIB), crescand in termeni nominali cu 36,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional