Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Descinderi DNA la notariatele din Arad, privind retrocedarea satului Nadăş

V.B. Piaţa Imobiliară /

Update 10:35 DNA: Prejudiciul depăşeşte 21 de milioane de euro

Prejudiciul creat de inculpaţii din dosar depăşeşte 21 de milioane de euro, conform unui comunicat al DNA trimis astăzi redacţiei.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, de către mai multe persoane, a unor infracţiuni de corupţie, cu un prejudiciu estimat de peste 20.971.503 euro şi 296.942 lei", se arată în comunicat.

---

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a efectuat, în această dimineaţă, percheziţii la mai multe notariate din Arad, procurorii făcând verificări în dosarul retrocedării satului Nadăş către persoane ce se pretind a fi urmaşi ai familiei de grofi (conţi) Grosz, scriu surse din presă.

Aproape 8,7 mii de hectare de teren şi păduri din Nadăş, judeţul Arad, au fost retrocedate, anul trecut, unei familii, numeroşi săteni rămânând fără proprietăţi, inclusiv fără case. Nici biserica din sat nu scăpat de retrocedare.

Poliţiştii şi procurorii DNA Timişoara investighează modul în care a avut loc această retrocedare ce a generat suspiciuni asupra modului în care au fost dobândite documentele care au stat la baza acţiunilor din instanţă.

Au fost vizate două birouri notariale din municipiul Arad, unde au fost întocmite actele prin care soţii Colţeu au devenit proprietarii unui sat întreg, recunoscându-li se statutul de moştenitori ai foştilor proprietari ai terenurilor.

Stelian Lupu, avocatul localnicilor din Nadăş, a declarat, în această dimineaţă, la un post de televiziune: "Se dovedeşte partea vizibilă a unei plângeri pe care am înanintat-o în decembrie 2012 la Parchetul General. (...) Am reclamat că această familie, pe lângă faptul că nu avea dreptul să moştenească, i s-a retrocedat dublu faţă de actele de retrocedare".

În septembrie, soţii Mihai şi Viorica Colţeu au câştigat în instanţă toate terenurile pe care sunt ridicate casele sătenilor. Bătrânii din sat au spus că vor cere să li se facă dreptate la CEDO. Tribunalul din Arad a decis definitiv şi irevocabil ca satul Nadăş să revină unor persoane care pretind ca sunt urmaşii unui latifundiar maghiar care a trăit la începutul secolului trecut. Aceştia au câştigat în instanţă terenurile de peste 8.700 de hectare. Bătrânii din Nadăş au primit pământurile după reformele agrare din anii 1921 şi 1945.

În noiembrie, ziarul BURSA scria că, în momentul retrocedării satului, Romsilva a făcut un dosar de revizuire profesional, pe cinci capitole, prin care dovedea nulitatea deciziei de restituire, însă revizuirea a fost respinsă de judecătorul Floriţă Boloş, conform deciziei Tribunalului. La câteva săptămâni distanţă, procurorii DNA l-au acuzat (pe 11 iulie) pe judecător de infracţiuni precum luare de mită sau complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ca urmare a cazurilor semnalate, în ultima perioadă, cu privire la restituirile abuzive din Ardeal, premierul Victor Ponta a declarat că va înfiinţa o comisie care să investigheze modul în care au fost făcute retrocedările: "Acolo, (în Ardeal - n.r.), pe tot felul de documente false şi interpretări greşite ale diverselor legi, s-a ajuns la retrocedarea unor sate întregi, nu mai vorbesc de mii de hectare de pământ, păduri. Şi Parlamentul trebuie şi are dreptul constituţional de a face o comisie de anchetă şi un raport pe baza căruia, după aceea, să se poată lua măsuri, atât Guvernul, cât şi Justiţia".

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, a declarat, pentru ziarul BURSA, că, dacă există probleme legate de restituirea terenurilor sau imobilelor din Ardeal, atunci acestea trebuie cercetate de autorităţi ca să poată fi descoperiţi adevăraţii făptaşi.

"Dacă ar fi să analizăm cine a decis restituirea proprietăţilor din Ardeal, vom vedea că hotărârile au fost date de către instanţele judecătoreşti sau de primari, în mare parte. Înfiinţarea unei comisii care să se ocupe de aceste cazuri este binevenită, în contextul în care au existat foşti miniştri care au făcut din pix o lege a retrocedărilor care a încălcat în mod flagrant legea", a menţionat preşedintele ANRP.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional