Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Descoperirile arheologice şi criza întârzie cu un an inaugurarea Palas Iaşi

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

Iulian Dascălu, preşedintele Iulius Group.

Iulian Dascălu, preşedintele Iulius Group.

Iulius Group apreciază că piaţa imobiliară se va îmbunătăţi din 2011

Proiectul Palas Iaşi, construit de Iulius Group în cadrul unui parteneriat cu Primăria Iaşi, înregistrează uşoare întârzieri faţă de graficul propus iniţial din cauza lucrărilor arheologice. Iulian Dascălu, preşedintele Iulius Group, ne-a declarat: "Palas este cel mai mare sit arheologic din ţară. Trebuie să menţionez că aceste întârzieri sunt înregistrate şi din considerente care ţin de piaţa imobiliară şi cea de retail, destul de afectate de criză, dar care vor da, în viitor, semne timide de revenire. Palas este o investiţie care va depăşi 250 milioane de euro. Proiectul va fi finalizat şi inaugurat spre sfârşitului anului 2011. Dacă l-am fi inaugurat în 2010, aşa cum ne-am propus iniţial, am fi deschis complexul pe o piaţă în criză sau care abia începe să îşi revină şi atunci impactul nu ar fi fost cel scontat de noi".

Domnia sa ne-a precizat că printre cele mai importante lucrări efectuate până în prezent în ansamblul urbanistic Palas se numără consolidarea versantului pe care se află clădirea emblematică a Iaşiului - Palatul Culturii, consolidarea în procent de 90% a terenului de fundare, precum şi amenaja-rea celei mai mari parcări subterane din ţară, cu până la cinci niveluri (3.000 de locuri).

Pentru consolidarea arealului de circa 12 hectare, care este alocat proiectului, s-au turnat peste 3.000 de piloţi din beton armat, majoritatea foraţi la 25 metri în subteran, care depăşesc în lungime 60 km, dar şi mai bine de 20.000 mp de "pereţi mulaţi" (tehnică împrumutată din amenajarea galeriilor de metrou). O altă componentă importantă a procesului de consolidare o reprezintă sistemul de drenuri care traversează întreg ansamblul arhitectonic, sistem care cuprinde o reţea de electro-pompe. Această reţea va prelua şi controla vechiul sistem de drenuri al Iaşiului, va regla nivelul freatic în zona versantului şi va colecta apele pluviale din întregul areal Palas.

Iulian Dascălu ne-a mai spus: "În momentul de faţă, se lucrează în paralel la toate componentele proiectului: centru comercial, birouri clasa A, hotel, locuinţe, zona de petrecere a timpului liber, respectiv o grădină publică de cinci hectare, cea mai mare din estul ţării. Continuă lucrările la parcarea subterană, la infrastructură şi la instalaţiile din imobilele deja ridicate".

Chiriile în mall-urile Iulius, reduse temporar cu 15-20%

Preşedintele Iulius Group ne-a declarat că, în momentul de faţă, chiriile din mall-uri s-au stabilizat: "Am fost alături de chiriaşi la debutul crizei, când au întîmpinat mari dificultăţi. Reducerile de chirii pe care le-am operat au fost, în medie, de 15-20%, cu precădere în cele două mall-uri din zona Moldovei, pe o perioadă determinată care a variat între trei şi şase luni".

Iulius Group deţine patru mall-uri în Iaşi, Timişoara, Cluj şi Suceava, care au un grad de ocupare care oscilează între 94 şi 96%. "Întotdeauna Iulius Group a avut un stoc de spaţii comerciale libere, de rezervă, pentru marii retaileri internaţionali care doresc să intre în reţeaua noastră de mall-uri", a menţionat Iulian Dascălu.

În ultimul an şi jumătate, pentru mulţi retaileri prezenţi în mall-urile Iulius, chiria nu a fost neapărat o problemă deoarece aceasta nu era şi nu este foarte mare, susţine domnul Dascălu. Domnia sa a subliniat: "Unii chiriaşi au avut nevoie de o perioadă în care să-şi îmbunătăţească cash-flow-ul şi mulţi au reuşit să treacă peste asta. Alţi retaileri au avut mari probleme în reţeaua proprie de magazine. Anumite firme, care au vânzări bune în mall-urile noastre, au întâmpinat probleme pentru că s-au extins foarte mult în alte locaţii, fără a face studii de piaţa amănunţite. Câţiva s-au aflat în situaţia de a-şi închide magazinele fără randament şi au ales doar spaţiile comerciale sigure".

Primele semne de revigorare, începând cu primăvara anului viitor

Piaţa spaţiilor comerciale, dependentă în mare măsură de factori-cheie precum stabilitatea economică, încrederea consumatorilor sau accesul la credite bancare, ar trebui să dea semne de revigorare începând cu primăvara anului viitor, apreciază Iulian Dascălu.

În reţeaua Iulius Mall, chiriile s-au stabilizat, iar bună parte dintre chiriaşi au depăşit unele probleme financiare, şi-au redus cheltuielile, au renegociat cu furnizorii şi au găsit soluţiile cele mai bune să reziste crizei, ne-a mai declarat preşe-dintele Iulius Group. Potrivit domnului Dascălu, în reţeaua de centre comerciale Iulius, nu vor mai fi operate scăderi ale chiriilor pentru că nivelul actual este deja unul mic spre mediu comparativ cu alte mall-uri din Capitală.

Complexul Palas Iaşi în cifre:

- 41.500 mp de spaţii comerciale

- 19.000 mp spaţii hoteliere

- 13.500 mp spaţii de birouri

- 62.000 mp spaţii rezidenţiale: peste 400 de apartamente în şase blocuri, cu regim de înălţime între unul şi 13 etaje

- 10.500 mp spaţii cu altă destinaţie

- 50.000 mp parc, cu patinoar şi teatru în aer liber.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional