Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DEŞI NU AVEM NICIO TRANZACŢIE,Piaţa noastră imobiliară este, încă, atractivă pentru fondurile oportuniste

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

În ciuda percepţiei generale negative asupra pieţei, investitorii iau, încă, în considerare opţiunea de a achiziţiona proprietăţi în România, aşteptându-se la o redresare pe termen mediu

În ciuda percepţiei generale negative asupra pieţei, investitorii iau, încă, în considerare opţiunea de a achiziţiona proprietăţi în România, aşteptându-se la o redresare pe termen mediu

Piaţa de investiţii imobiliare din Bucureşti a trecut printr-un prim semestru dificil, fără a fi finalizate tranzacţii până la sfârşitul lunii iunie. Principala cauză a acestei stări de fapt rezidă în discrepanţa dintre calitatea proprietăţilor disponibile pe piaţă, aşteptările proprietarilor şi strategia de investiţii aplicată de fondurile oportuniste, arată "BNP Paribas Real Estate", într-un raport. Dificultăţile determinate de stabilirea unui preţ reciproc agreat de vânzător şi cumpărător sunt întreţinute de lipsa tranzacţiilor şi de lipsa transparenţei informaţionale care caracterizează piaţa noastră imobiliară.

În ciuda percepţiei generale negative asupra pieţei, investitorii iau, încă, în considerare opţiunea de a achiziţiona proprietăţi în România, aşteptându-se la o redresare pe termen mediu. Totuşi, aceştia au adoptat o atitudine optimist-precaută faţă de evoluţia viitoare a pieţei locale imobiliare, deoarece un număr de fac-tori, precum creşterea ratelor de neocupare sau diminuarea chiriilor, men-ţin un grad înalt de incertitudine şi risc.

Deşi proprietarii s-au confruntat cu o multitudine de dificultăţi, oferta de produse investiţionale nu a fost în mod semnificativ completată de proprietăţi de tip "distressed" (n.r. în dificultate) aşa cum se anticipase iniţial, deoarece aceste proprietăţi nu au fost promovate, iar instituţiile finanţatoare nu doresc iniţierea procedurilor de executare silită.

Limitate ca număr şi posibilităţi financiare, fondurile de investiţii oportuniste au rămas cei mai activi jucători din piaţă în semestrul I din 2009, dominând exclusiv cererea. Interesul investitorilor s-a concentrat în special pe segmentul spaţiilor de birouri, perceput ca având un risc potenţial scăzut comparativ cu celelalte segmente, în timp ce segmentul spaţiilor comerciale s-a situat pe locul secund în preferinţele investitorilor. Potrivit "BNP Paribas Real Estate", fondurile oportuniste au vizat în principal proprietăţile aflate în executare silită, cu acorduri contractuale ferme, localizate în zone comerciale şi de afaceri recunoscute.

În primul semestru, randamentele pentru spaţiile de birouri de calitate au crescut constant ajungând la 9,5% de la nivelul de 8,5% înregistrat la începutul anului. Centrele comerciale şi proprietăţile industriale au înregistrat o evoluţie similară. Randamentele solicitate pe aceste două segmente au crescut cu 1,0-1,5 puncte procentuale, fluctuând la sfârşitul semestrului I între 10-11% şi, respectiv, 11-12%.

Totuşi, la finalul primei jumătăţi a acestui an, s-a evidenţiat o tendinţă de stabilizare a randamentelor, dublată de un ritm mai scăzut de descreştere a chiriilor pe toate segmentele comerciale ale pieţei imobiliare. Iniţial, investitorii au adoptat o poziţie inflexibilă de negociere, încercând să speculeze gradul mic de lichiditate a pieţei. În cele din urmă, aceştia au devenit conştienţi de faptul că presiunea în sensul creşterii randamentelor nu mai este o strategie de afaceri propice achiziţiei de proprietăţi de calitate, deoarece proprietarii nu mai sunt dispuşi să vândă sub un anumit nivel al preţului.

Cotidianul Bursa

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional