Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Deutsche Telekom a închiriat prima clădire din complexul Globalworth Campus, dezvoltat de Papalekas

Piaţa Imobiliară /

Deutsche Telekom a închiriat prima clădire din complexul Globalworth Campus, dezvoltat de Papalekas

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a încheiat cu Telekom Romania Telecommunications (fostul Romtelecom), parte a Deutsche Telekom Group, un contract de închiriere a 25.000 de metri pătraţi, respectiv prima clădire de birouri din complexul Globalworth Campus, pe care îl va dezvolta în Pipera. "Anunţăm încheierea pe 10 ani a unui contract de închiriere cu Telekom Romania Telecommunications S.A. (fostul Romtelecom S.A.), parte a Deutsche Telekom Group, pentru o suprafaţă închiriabilă de circa 25.000 metri pătraţi, ocupând prima clădire de birouri din proiectul Globalworth Campus. Tranzacţia reprezintă cea mai mare înregistrată în acest an şi una dintre cele mai mari care a fost încheiată vreodată în Bucureşti", se arată într-un anunţ al companiei Globalworth controlată de omul de afaceri grec.

Globalworh menţionează într-un raport publicat recent că a închiriat 60% din suprafaţa proiectele de birouri pe care le are în construcţie în Bucureşti, Globalworth Campus şi Bucharest One.

"Din 30 iunie 2014, am semnat un contract comercial totalizând 30.500 de metri pătraţi închiriabili, cei mai mulţi în Globalworth Campus şi Bucharest One, în curs de dezvoltare. Gradul de ocupare a proiectelor finalizate din portofoliul nostru a ajuns la 84%, în timp ce preînchirierile în proiectele în curs de dezvoltare totalizează 60% din suprafaţa închiriabilă", se arată în raport.

Operatorul de telefonie mobilă Vodafone a închiriat 16.000 metri pătraţi în turnul de birouri Bucharest One, pe care compania îl va construi pe strada Barbu Văcărescu din Bucureşti, contract pe o perioadă de 10 ani şi de asemenea, compania chineză Huawei a închiriat o suprafaţă de 2.500 metri pătraţi în clădire pentru o perioadă de cinci ani.

Bucharest One va fi finalizat la sfârşitul lunii decembrie 2015 şi va avea 23 de etaje, respectiv 53.923 metri pătraţi.

Proiectul Globalworth Campus urmează să fie dezvoltat în Pipera, pe un teren cumpărat de la distribuitorul farmaceutic Farmexim, deţinut de omul de afaceri Ovidiu Buluc. Globalworth Campus urmează să aibă 105.000 de metri pătraţi, în trei clădiri.

"Construcţia Bucharest One şi a primei faze din spaţiul pe care Continental îl va ocupa în TAP (circa 45.361 metri pătraţi) (Timişoara Airport Park, preluat în acest an de Globalworth, n.r.) avansează în acord cu programul stabilit şi în acelaşi timp am început lucrările de pregătire a construcţiei Globalworth Campus. În trimestrul al treilea, compania a investit 12 milioane de euro, incluzând Bucharest One (5,1 milioane de euro), City Offices (4,2 milioane de euro) şi TAP-Continental (2,7 milioane de euro)", se menţionează în raport.

Globalworth menţionează că în trimestrul al treilea a finalizat achiziţia TAP, din nord-estul Timişoarei pentru 18,3 milioane de euro. Proiectul este parţial dezvoltat, firmele Valeo şi Continental ocupând o suprafaţă de 72.835 metri pătraţi, ambele contracte fiind pe termen lung.

"Cele două companii au opţiuni de extindere a proprietăţii. Având în vedere aceste opţiuni, TAP va avea 113.340 metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, fiind cel mai mare parc industrial din ţară", se menţionează în raport.

Compania, înfiinţată anul trecut de omul de afaceri grec pentru a reuni, sub aceeaşi umbrelă, toate proiectele imobiliare la care este acţionar minoritar şi majoritar, a anunţat, de asemenea, că negociază vânzarea participaţiei de 60% deţinută la proiectul rezidenţial Floreasca One, acţionarului minoritar, cu 40% din capital.

Floreasca One, proiect rezidenţial de lux, este dezvoltat prin intermediul firmei Victoria Venture, deţinută în proporţie de 60% de Globalworth, restul acţiunilor fiind în proprietatea firmei Mbahara Ltd din Cipru şi a lui Paul Ioan Rafail, potrivit Mediafax.

Strategia companiei este de a continua investiţiile în România, fiind implicat în mai multe procese de due-dilligence sau de negociere pentru achiziţia mai multor active imobiliare.

Globalworth a obţinut la finele lunii septembrie venituri operaţionale nete de 7,7 milioane de euro, cu o creştere semnificativă în trimestrul al treilea, de 3,8 milioane de euro, comparativ cu 3,9 milioane de euro în primele şase luni ale anului.

"Aceste rezultate au fost generate în principal de TCI Tower (circa 1 milion de euro), BOB Offices (0,5 milioane de euro) şi BOC Offices (2,2 milioane de euro). Achiziţia TAP a contribuit cu 0,3 milioane de euro de la data achiziţiei. Valoarea activelor a crescut cu 6%, la 554,85 milioane de euro, faţă de sfârşitul lunii iunie", se mai spune în raport.

Chiria medie în proiectele de birouri este de 14,4 euro/metru pătrat/lună, în timp ce în cele industriale este de 3,77 euro/metru pătrat/lună.

Globalworth a finalizat în acest an preluarea tuturor proiectelor în care Papalekas deţinea, prin diverse firme, participaţii majoritare sau minoritare, transferul fiind realizat la valori mai mici decât cea de evaluare. Proiectele preluate au fost clădirile de birouri Tower Center International, din Piaţa Victoriei, BOB şi BOC, din Pipera şi complexul rezidenţial Upground Estates.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional