Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Dezvoltarea imobiliara este descurajata de problemele juridice

A.D. Piaţa Imobiliară /

Oana Albota, partener al casei de avocatura "Peli Filip".

Oana Albota, partener al casei de avocatura "Peli Filip".

Dupa mai multi ani de letargie, investitorii imobiliari au inceput sa caute noi oportuntiati in Romania. "Avem dezvoltatori care solicita servicii de due diligence (n.r. investigatie inainte de realizarea unei investitii), dupa trei ani in care au fost preponderente renegocierile si insolventele. Aceasta denota ca dezvoltatorii sunt interesati de proiecte noi", a declarat doamna Oana Albota, partener al casei de avocatura "Peli Filip", ieri in cadrul unei conferinte.

Nivelul redus al atractivitatii pietei imobiliare din prezent se datoreaza numeroaselor dificultati cu care se confrunta potentialii investitori. Problemele incep chiar cu obtinerea terenului necesar investitiei. In acest sens exista o serie de riscuri legate de proprietate, de exemplu procedurile prelungite pentru restituirea proprietatilor confiscate de fostul regim, existenta mai multor titluri de proprietate pentru acelasi teren. "In experienta de 11 ani in domeniu nu am vazut un singur teren curat de probleme juridice, mai ales in Bucuresti", subliniaza doamna Albota.

De asemenea, terenurile sunt de multe ori supraevaluate. Pe de o parte deoarece pot fi grevate de sarcini sau pur si simplu pentru ca proprietarul nu accepta ideea de a vinde sub pretul la care a cumparat terenul, adauga domnia sa.

Din alt punct de vedere, neclaritatea reglementarilor de urbanism da alte batai de cap dezvoltatorilor, iar raspunsurile autoritatilor la notificari vin adesea cu intarziere.

Nu in ultimul rand, bancile sunt reticente sa asigure finantarea. Astfel, in cazul proiectelor comerciale, impun in prezent existenta unor contracte de preinchiriere a peste 80% din spatiu, fata de 50% inainte de criza. De asemenea, contributia proprie a beneficiarului trebuie sa fie in jurul a 70% din investitia totala, comparativ cu 30% inainte. In plus, banca cere mai multe garantii pentru a finanta.

Doamna avocat Oana Albota apreciaza ca pentru incurajarea investitiilor imobiliare autoritatile locale trebuie sa puna capat procedurii de restituire a imobilelor si sa raspunda in termenul prevazut la notificari. In paralel, la nivel legislativ trebuie sa se faca o corelare intre legea constructiilor si legea cadastrului, pentru a elimina contradictiile.

In ceea ce priveste dezvoltatorii, doamna avocat le recomanda sa fie mai deschisi pentru a intra intr-o formula de tip joint venture si sa-si imparta astfel riscurile. Eventual, unul dintre parteneri ar putea fi proprietarul terenului pe care urmeaza sa fie dezvoltat un anumit proiect. "Intr-o piata cum este cea de acum riscurile cantaresc mult mai mult decat inainte, pentru ca si beneficiile sunt mai mici", argumenteaza doamna Oana Albota.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional