Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Dezvoltatorii s-au adaptat la criza, cumparatorul castiga

A.D. Piaţa Imobiliară /

Dezvoltatorii s-au adaptat la criza, cumparatorul castiga

Preturile apartamentelor vechi se situeaza in prezent intre 900 - 1.000 euro pe mp. Aceasta in contextul in care ponderea apartamentelor noi este mica. Oricum, proprietarii nu au mentalitate de a accepta si pierderea. Faptul este cu atat mai pregnant in sistemul bancar. "Atat cumparatorul cat si vanzatorul trebuie sa isi revizuiasca motivatia de a vinde, respectiv de a cumpara. In acest sens, au nevoie de consiliere profesionista, de servicii de reprezentare" a precizat domnul Catalin Scripcaru, presedintele companiei imobiliare "Century 21 Romania", in cadrul unei conferinte organizate de "Imopedia.ro".

In opinia domniei sale, ar trebui ca autoritatile sa se implice mai mult daca doresc dezvoltare imobiliara. In cazul Bucurestiului, dezvoltatorii deja nu prea mai au terenuri pe care sa poata construi, prin urmare migreaza catre periferii. Acolo insa se lovesc de absenta utilitatilor, pe care primariile ar fi trebuit sa le faca.

In contextul de fata, nu este bine sa vinzi pe piata imobiliara, dar este convenabil sa cumperi, profitand si de faptul ca dezvoltatorii sunt dispusi sa negocieze, subliniaza domnul Adrian Sischin, director regional al companiei imobiliare "Remax Romania".

Pretul conteaza din ce in ce mai mult pentru persoanele aflate in cautarea unei locuinte. Astfel, daca inainte de criza doar 25% dintre utilizatorii portalului "Imopedia.ro" introduceau conditia de pret atunci cand cautau o proprietate, in prezent ponderea depaseste 60%, a precizat domnul Razvan Muntean, director general "Imopedia.ro".

Dezvoltatorii au facut ajustari de criza

Ca urmare a diminuarii cererii pe fondul crizei, dezvoltatorii au facut tot posibilul pentru a-si eficientiza investitia. Astfel, au recompartimentat apartamentele sau au infiintat spatii comerciale la parterul cladirilor si parcari pe suprafetele virane. De asemenea, au fost dezvoltatori care au schimbat destinatia cladirii, din spatiu rezidential in birouri, relateaza domnul arhitect Dan Voiculescu, de la "Metropolitan International Architects".

Daca in intervalul 2005-2007 dezvoltatorii ofereau produse la cheie, acum prefera sa puna pe piata imobilul nefinisat, pentru ca ulterior sa poata fi adaptat la nevoile clientului, adauga domnul Voiculescu.

In opinia sa, succesul dezvoltatorilor rezidentiali va fi dependent de capacitatea de a asigura accesul beneficiarilor la servicii, de exemplu incluzand in ansamblul realizat un supermarket, o spalatorie etc.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional