Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Din ce in ce mai putine spatii de birouri in centrul Capitalei

I.D. Piaţa Imobiliară /

Din ce in ce mai putine spatii de birouri in centrul Capitalei

Rata medie de neocupare a spatiilor de birouri la nivelul Bucurestiului a ramas constanta in trimestrul al treilea al anului 2012. Nivel de neocupare in acest trimestru a fost de 17,5%. Rata reala este cu 1-2% mai mare datorita spatiilor disponibile pentru sub-inchiriere, arata ultimul raport de piata trimestrial publicat de Colliers International.

Cu toate acestea diferentele inregistrate intre pe sub-zone indica o crestere a competitiei in viitor, in special in cazul cladirilor de birouri din zonele centrale si semi-centrale

Analiza aprofundata a ratei de neocupare pe sub-zone evidentiaza insa diferente considerabile intre regiuni, de la 3% in Floreasca la peste 50% in Pipera. Daca in zonele semi-centrale si periferice s-au resimtit cresteri usoare ale gradului de neocupare, in centru, acesta a scazut, ca urmare a volumului de tranzactii incheiate in zona. Peste 30% din spatiile tranzactionate in trimestrul au fost amplasate in zone centrala.

Viorel Opait, Corporate Services Director in cadrul Colliers International Romania, adauga: "Tinand cont ca proiectele anuntate in ultimele luni vor incepe sau au inceput procesul de pre-inchiriere, competitia se va accentua in zona Floreasca - Barbu Vacarescu. Livrarea acestor dezvoltari este planificata pentru 2013 - 2015, perioada in care o mare parte a contractelor existente vor ajunge la maturitate."

La sfarsitul trimestrului 2012 , stocul de birouri de clasa A din Bucuresti a ajuns la 150.000 mp. Prima faza din cadrul proiectului AFI Business Park impreuna cu doua cladiri de mici dimensiuni (Aviatorilor 47 si Monolit Square) au suplimentat stocul de birouri cu 20.000 mp.

In ce priveste activitatea de inchiriere, chiriasii care au semnat tranzactii in trimestrul 3 2012 au obtinut chirii efective sensibil mai mici, proprietarii fiind dispusi sa mentina chiriile contractuale constante.

Intreaga activitate de inchiriere din ultimul trimestru, a totalizat 35.000 mp, din care 28.000 mp au reprezentat cererea neta. Astfel, cererea neta totala in primele noua luni a atins volumul de 93.000 mp din care 40% au fost generati de pre-inchirieri.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional