Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Din El Dorado imobiliar ne transformăm în sperietoarea Europei

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

Din El Dorado imobiliar ne transformăm în sperietoarea Europei

Se înmulţesc ţepele imobiliare

Investitorii străini îi dau în judecată pe dezvoltatorii imobiliari din ţara noastră

Tot mai mulţi cumpărători de locuinţe noi, români şi străini în special, îi dau în judecată pe dezvoltatorii care nu şi-au respectat angajamentele contractuale. Mihai Cuc, avocat partener în cadrul SCA Enescu & Cuc, ne-a declarat: "Numărul de procese se va înmulţi îngrijorător până la finele anului. Deja noi avem zeci de clienţi şi pot spune că aproape toţi dezvoltatorii care au vândut locuinţe din stadiul de proiect în marile oraşe din ţară au procese deschise de clienţi. Motivele diferă de la depăşirea termenelor de finalizare a construcţiilor până la anularea totală a proiectelor, fără posibilitatea de returnare a avansurilor. Dezvoltatorii au proiecte în oraşe ca Bucureşti, Braşov, Cluj şi Arad. Printre dezvoltatorii împotriva cărora avem procese se numără cei de la Planorama, Vitan Towers sau MRI Residence".

Domnia sa ne-a precizat că este foarte greu să îi deosebeşti pe ţepari de cei care au avut un management prost al proiectelor. Majoritatea cumpărătorilor are mari şanse să câştige procesele în instanţă. Din păcate, şansa de recuperare a banilor sau de intrare în posesia locuinţelor este, în unele cazuri, incertă. În cele mai fericite cazuri, apartamentele sunt finalizate sau în curs de finalizare, iar cumpărătorii pot obţine de la dezvoltatori anumite despăgubiri pentru că nu au livrat la termen proiectul sau în condiţiile stipulate în contract (de calitate a finisajelor, de conectare la utilităţi, etc).

Avocatul Mihai Cuc ne-a spus că doreşte să tragă un semnal de alarmă pentru factorii responsabili pentru că aceste proiecte rezidenţiale nereuşite gonesc investitorii străini de pe piaţă: "România trece acum de la statutul de El Dorado imobiliar la sperietoarea Europei.

Nu avem o legislaţie care să protejeze cumpărătorii de locuinţe în stadiu de proiect, care să impună dezvoltatorilor constituirea de garanţii în depozite bancare pentru avansurile primite. Legislaţia noastră nici măcar nu obligă dezvoltatorii să predea locuinţele cu toate utilităţile. Cred că autorităţile trebuie să ia urgent măsuri legislative de protejare a cumpărătorilor, altfel riscăm să nu mai avem investitori străini o perioadă foarte lungă de timp".

Trist este că nu neapărat criza a contribuit la aceste eşecuri imobiliare, ci lipsa unor reglementări minime a acestui tip de achiziţii, a concluzionat Mihai Cuc.

Potrivit unui comunicat al SCA Enescu & Cuc, majoritatea dezvoltatorilor a încetinit foarte mult sau chiar a sistat lucrările din cauza lipsei lichidăţilor, întârziind predarea apartamentelor către cumpărători. Există şi dezvoltatori, precum MRI Residence, care nici măcăr nu au început lucrările, sau nu au obţinut vreodată autorizaţiile de construire, deşi contractele de vânzare-cumpărare au fost semnate începând cu 2007, ne-a mai declarat Mihai Cuc.

Conform societăţii de avocatură, cumpărătorii români sau străini au semnat adesea contracte care i-au dezavantajat, dezvoltatorii mizând pe faptul că preţurile apartamentelor creşteau de la o zi la alta şi fiind, astfel, în poziţia de a pune presiune pe investitori.

Cotidianul Bursa

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional