Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DIRECTORUL APIA:"Unele companii imobiliare ar putea pierde subvenţiile pe terenurile agricole"

V.B. Piaţa Imobiliară /

Societăţile imobiliare care tranzacţionează terenuri trebuie să desfăşoare activitate agricolă ca să mai primească subvenţii, nu doar să taie iarba şi să îngrijească terenul, iar aeroporturile şi terenurile de golf vor fi incluse pe lista neagră a "fermierilor inactivi" şi nu vor mai putea primi subvenţii pentru teren agricol, a declarat astăzi Dorel Benu, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la o conferinţă Mediafax.

Domnia sa a explicat: "Din ce ne-am făcut o părere, de anul viitor nu vor mai primi subvenţii aeroporturile, terenurile de golf şi probabil că vom pune pe lista neagră şi societăţile imobiliare, care nu sunt excluse de la subvenţii, dar vor trebui să vină cu dovezi suplimentare că pe pământurile pe care le cumpără desfăşoară activitate agricolă".

Şi mănăstirile şi parohiile ar putea rămâne fără subvenţii agricole. Numai anul trecut, la APIA au depus cereri unice de plată pe suprafaţă 2.315 instituţii de cult pentru suprafaţa agricolă totală de 23.853 hectare. De la anul, pentru a mai primi bani, ele va trebui să demonstreze că sunt "fermieri activi" şi că lucrează terenul, a mai spus oficialul.

Dorel Benu a detaliat: "Pe această cale, dorim să atragem atenţia acestei categorii de fermieri că, începând cu anul 2015, este necesar să poată dovedi calitatea de fermier activ pentru a obţine plăţi pe suprafaţă în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) din 2013. Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, instituţiile de cult trebuie să aibă în obiectul de activitate activităţi agricole conform clasificării CAEN sau să poată dovedi cu documente că desfaşoară propria activitate agricolă".

La rândul lor, aeroporturile şi terenurile de golf vor fi incluse în categoria "fermierilor inactivi" şi nu vor mai putea beneficia de subvenţii pentru teren agricol, pe listă urmând să intre şi societăţile imobiliare, care trebuie să dovedească, pentru a primi bani, că lucrează pământurile pe care le deţin.

"Doi ani, Aeroportul Otopeni a primit subvenţie, până ne-am hotărât noi şi l-am pus să-şi retragă cererea. Întreţinea terenul, tăia iarba, dar am considerat că asta nu este o activitate agricolă pentru care merită să primească subvenţii. Nu primeau o sumă mare, ci 10-15.000 de euro", a arătat Benu.

Societăţile imobiliare trebuie să desfăşoare activitate agricolă pe acele terenuri, pentru a mai primi subvenţii, nu doar să taie iarba şi să îngrijească terenul.

Benu a mai delcarat că lista neagră va fi definitivată în acest an şi va mai include societăţi de apă proprietare de terenuri, ONG-uri care au ajuns proprietare de terenuri, dar nu au activitate agricolă, precum şi instituţiile de cult care nu lucrează pământul.

"Vrem ca pe aceste instituţii care desfăşoară activitate agricolă să le sprijinim ca să demonstreze faptul că exploatează terenurile respective", a mai spus şeful APIA.

La rândul domniei sale, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că primăriile se vor alătura terenurilor de golf şi aeroporturilor pe lista neagră a celor care deţin terenuri fără să le lucreze, şi nu vor mai primi subvenţii din 2015, adăugând că pe lista neagră vor figura şi societăţi comerciale care nu lucrează terenurile.

"România a optat ca în perioada următare să definească ce înseamnă fermierul inactiv prin introducerea unei liste negre cu cei cei care nu pot beneficia de plata pe suprafaţă. Şi aici vă pot spune trei categorii, în primul rând consiliile locale sau primăriile, în al doilea rând terenurile de golf şi în al treilea rând aeroporturile", a punctat Constantin.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional