Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Distribuitorii specializaţi vă ajută să alegeţi sistemul potrivit pentru acoperiş

F.A. Consilier /

Acoperiş Elpreco

Acoperiş Elpreco

Sezonul de toamnă este, de regulă, perioada când persoanele care îşi construiesc o casă achiziţionează sistemul de învelitori. Mulţi dintre noi ne întrebăm ce se poartă în domeniu, care învelitoare se încadrează mai bine în zonă, ce acoperiş este mai bun şi ce tip de învelitoare este mai de calitate. Toate aceste întrebări şi multe altele îşi găsesc răspunsurile în momentul consilierii de către specialiştii în domeniu. Pentru a beneficia, însă, de acest serviciu, este nevoie să mergeţi la un depozit de profil, unde veţi primi consultanţa necesară în vederea achiziţionării acoperişului ideal pentru casa dumneavoastră. Potrivit specialiştilor, dacă veţi opta să cumpăraţi aceste materiale din magazinele de tip "do-it-yourself", nu veţi primi consiliere. De asemenea, chiar dacă preţurile învelitorilor din aceste magazine sunt mai mici faţă de cele din depozite, costul final va fi mult mai mare, întrucât accesoriile sunt întotdeauna mai scumpe, iar calitatea este mai slabă.

Toate tipurile de învelitori sunt utilizate în întreaga ţară

Pe piaţa autohtonă sunt comercializate patru tipuri de învelitori - ţiglele metalice (cele din tablă), ţiglele din beton, învelitorile ceramice şi cele bituminoase, primele două categorii fiind mult mai solicitate faţă de cele din urmă.

Potrivit studiilor "Neomar", în 2006, ţigla metalică a reprezentat 61% din totalul vânzărilor de învelitori din ţara noastră, ne-a precizat Andrei Sulyok, directorul general al companiei "Lindab" - lider pe piaţa autohtonă a învelitorilor din ţiglă metalică.

În ţara noastră sunt folosite toate tipurile de învelitori, cu unele mici particularităţi. Astfel, tabla este cel mai mult utilizată în partea de sud şi în Moldova (peste 50%), în timp ce ardelenii şi cei din centrul ţării folosesc, în mare parte, ţigla ceramică. Acoperişurile cu ţiglă din beton şi cele cu tablă tip ţiglă se regăsesc pe cele mai multe dintre clădirile noi.

În acest sector se constată unele încercări de promovare a ţiglelor din diferite materiale compozite, cum ar fi PVC-ul.

Tabla de lux - noutate pe piaţa ţiglei metalice

Pe acest segment de piaţă au fost dezvoltate foarte mult capacităţile de producţie autohtonă, peste 80% din producţie fiind realizată la noi în ţară (până în prezent, piaţa se baza pe importuri).

Ţigla metalică este cea mai scumpă, dar cel mai uşor de montat, potrivit specialiştilor din domeniu. Dezavantajele acestui tip de învelitoare sunt de natură fonică (permite pătrunderea zgomotului produs de ploaie sau vânt). De asemenea, tabla necesită o minimă întreţinere (trebuie curăţată periodic, fiind recomandată, de asemenea, şi înlocuirea anumitor garnituri).

În ultimul timp, a fost înregistrată o creştere pe segmentul panourilor sandwich cu faţă de învelitoare. O noutate în domeniu este tabla de lux, importată, din acest an şi pe piaţa românească. Aceasta imită plumbul sau cuprul şi are aspect patinat. Este foarte greu de montat şi presupune costuri ridicate, de la 70 la 100 de lei/mp.

Acoperişurile cu ţiglă metalică pot fi montate în orice anotimp, însă, având în vedere dimensiunea mare a foilor de tablă, nu este indicat montajul în perioadele cu intensificări ale vântului.

Învelitoarea din tablă costă de la 25 la 60 de lei

"Lindab" promovează învelitorile din oţel protejat, cu tehnologie multistrat - straturi succesive de zinc, pasivizant, primer şi strat final de poliester, poliester mat sau high-built poliester. Potrivit domnului Sulyok, firma pe care o reprezintă produce singurul model de ţiglă metalică optimizat pentru streaşina contur şi suprapuneri invizibile. Învelitoarea are o lăţime utilă de 1000 mm şi o lungime de până la 6 metri şi este livrată într-o gamă completă, atât din punct de vedere al culorilor (18 nuanţe), cât şi în ceea ce priveşte materialele folosite. Ţiglele metalice "Lindab" sunt livrate împreună cu o gamă completă de accesorii: elemente de tinichigerie, profile de etanşare, şuruburi pentru fixare, folie anticondens şi alte componente de sistem.

"Îmbinările sunt 100% etanşe, iar profilul special conceput conferă siguranţă maximă împotriva infiltraţiilor, având, de asemenea, o bună rezistenţă la solicitări mecanice. Durata de viaţă a acestor acoperişuri este estimată la peste 50 de ani, având 15 ani de garanţie", ne-a spus directorul "Lindab".

Calculul necesarului de materiale este efectuat de către partenerii societăţii, pentru fiecare acoperiş în parte, în vederea optimizării con-sumului.

Preţul ţiglei metalice porneşte de la aproximativ 25 de lei şi ajunge la circa 50-60 de lei, fără TVA, în funcţie de complexitatea accesoriilor. Accesoriile metalice pot fi cumpărate la 11-15 lei/bucată, fără TVA. Costurile cu manopera se ridică la minim 10 lei/mp, fără TVA.

Ţiglele din beton pot rezista 100 de ani

Pe segmentul ţiglelor din beton se remarcă firmele "Elpreco" şi "Bramac", ce ocupă circa 70% din piaţă, restul cotei fiind acoperită de producători mai mici. Ţiglele de beton fabricate în zonele locale sunt mult mai ieftine şi de calitate slabă. Primii doi jucători ai domeniului şi-au mărit mult capacităţile de producţie, existând intenţia lansării de noi modele. Astfel, ambele firme produc anual circa 20 milioane de ţigle.

Având o durată de viaţă mai mare şi oferind o izolare fonică bună, acest tip de învelitoare se comportă mai bine la fenomenele meteorologice extreme (vânt puternic, grindină), comparativ cu alte învelitori. În acelaşi timp, ţiglele din beton au o greutate mai mare, iar procesul de montare este mai dificil, consumul de material lemnos fiind, de asemenea, mai mare.

Aceste ţigle sunt realizate din mortar de ciment, colorate în masă şi vopsite cu două straturi de vopsea la exterior. Ele sunt montate pe acoperişuri cu panta mai mare de 14 grade. Durata lor de viaţă depăşeşte 100 de ani, ne-a spus doamna Soloveanu, director de marketing la "Elpreco".

Preţul ţiglelor de beton oscilează între 26 şi 40 de lei/mp, gama accesoriilor fiind foarte variată (ţigle laterale, coame, ţigle de aerisire, parazăpezi, ţigle pentru creastă, sistem ventilare streaşină, sistem uscat montare coame, dolie, racordare calcan, sistem metalic parazăpadă, sistem de jgheaburi şi burlane). O coamă costă 5 lei, în timp ce preţul ţiglelor laterale, parazăpezi şi de aerisire ajunge la 9,5 lei. Costurile cu manopera încep de la 12 lei/mp.

Şi acoperişurile cu ţiglă din beton pot fi montate în orice anotimp (nu se recomandă montajul când există pericolul formării poleiului pe acoperiş sau când este un vânt extrem de puternic).

Paletă redusă de culori la ţiglele ceramice

În domeniul ţiglelor ceramice, tendinţa este de concentrare a producţiei, firmele mici axându-se mai mult pe fabricarea cărămizii.

Ţigla ceramică este realizată din argilă, culoarea fiind, în mare parte, natur. Se montează pe acoperişuri cu pante de peste 22 de grade şi este mai puţin rezistentă la ciclurile îngheţ-dezgheţ. Astfel, are o durată de viaţă mai redusă. De asemenea, ţiglele din ceramică sunt greu de transportat, manipulat şi montat. Însă un avantaj important îl reprezintă faptul că pot fi considerate 100% naturale.

La argilă, preţul variază între 18 şi 37,5 lei/mp, fără TVA. Accesoriile (coame, laterale, aerisiri) costă de la 6 la 50 de lei/bucată.

Acoperişurile cu ţiglă ceramică nu trebuie montate în perioadele reci, cu ploi urmate de îngheţ, dată fiind absorbţia mare de apă a lor.

Şindrilele bituminoase - cel mai puţin rezistente

Realizate din bitum cu inserţie din fibră de sticlă, acoperite la exterior cu granule ceramizate, şindrilele bituminoase au nuanţe diverse şi greutate redusă şi pot fi montate uşor pe orice formă de acoperiş. Preţurile lor variază între 20 şi 50 de lei/mp, în funcţie de straturile de protecţie aplicate. Şindrilele bituminoase nu au o durată mare de viaţă (circa 15-20 de ani) şi nu permit ventilarea acoperişurilor, acest lucru putând conduce la formarea igrasiei.

Acoperişurile cu şindrilă bituminată se montează la temperaturi de peste 5 grade Celsius, din cauza compoziţiei care nu permite lucrul la temperaturi mai scăzute.

Sectorul învelitorilor este în plină dezvoltare

Piaţa învelitorilor se află în continuă creştere. Cel mai mult a crescut segmentul de tablă, cu aproximativ 70%, iar betonul a înregistrat o creştere de circa 35%, ne-au spus unii specialişti din domeniu. Alţi actori ai pieţei sunt mai pesimişti şi afirmă că, anul trecut, a fost înregistrată o creştere de 10%, estimând, pentru anul în curs, o evoluţie pozitivă de 18%.

Din totalul produselor, 15% au fost importate, în timp ce, din producţia internă 4,5% merge la export, ne-a precizat Doina Soloveanu, director de marketing în cadrul firmei "Elpreco".

Preţurile practicate în sectorul analizat nu au crescut în 2007, deşi costurile de producţie s-au mărit, susţin specialiştii din piaţă. Sursele citate preconizează, însă, că, datorită majorării costurilor cu utilităţile şi materia primă, vor creşte şi preţurile învelitorilor.

Tendinţa generală în acest domeniu este apariţia distribuitorilor specializaţi. Fiecare dintre producătorii din domeniu abordează noi strategii de marketing, printre care se remarcă parteneriatele cu montatorii, oferirea serviciilor de consultanţă, transport etc. De exemplu, pe lângă transportul şi livrarea la domiciliu - incluse în preţ - "Elpreco" oferă şi serviciul de depozitare a învelitorilor direct pe şarpantă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional