Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Doua proiecte de birouri finalizate pana la sfarsitul anului

A.D. Piaţa Imobiliară /

Doua proiecte de birouri finalizate pana la sfarsitul anului

Stocul spatiilor de birouri din Bucuresti (Clasa A si B) a ajuns la sfarsitul trimestrului trei la 2,19 milioane mp, dintre care 85% sunt momentan ocupati. Pana la sfarsitul anului stocul ar putea creste cu 20.000 mp. Principalele proiecte care urmeaza sa fie finalizate sunt Magheru One si ART Business Center 6, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania.

In trimestrul al treilea livrarile de spatii de birouri noi au insumat 57.000 mp in 5 cladiri: AFI Business Park - faza I, West Gate H4, Bucharest Tower Center, Aviatorilor Office Plaza si Monolit Square.

Cererea pe piata de birouri din Bucuresti in trimestrul al treiela al acestui an a fost de 30.000 mp, reprezentand 23% din volumul cerereii pe primele noua luni, respectiv 133.000 mp.

"Cererea si-a incetinit ritmul de crestere in trimestrul trei al acestui an, ceea ce arata o ezitare din partea chiriasilor cu privire la tranzactiile imobiliare. Activitatea de pre-inchiriere s-a demonstrat a fi consistenta, iar dezvoltatorii si-au anuntat intentia de a livra proiecte de birouri competitive. Zona cea mai interesanta din acest punct de vedere este Barbu Vacarescu - Floreasca, unde totalul spatiilor de birouri care se bazeaza pe contracte de pre-inchiriere este de 170.000 mp", a declarat Victor Rachita, Head of Office Agency CBRE Romania.

Chiria "prime" se situa la sfarsitul trimestrului III intre 18,5 - 19 euro pe mp pe luna in zona centrala. Pana la sfarsitul acestui an s-ar putea stabiliza in jurul valorii de 18,5 euro pe mp pe luna, apreciaza consultantii CBRE.

In Bucuresti chiriile de pornire pentru spatiile clasa A incep de la 16 euro pe mp pe luna in zonele centrale si de la 11 euro pe mp pe luna in zonele periferice. Chiriile nete sunt mai reduse cu 10 - 15%, iar pachetele de stimulare depind de locatia, calitatea si rata de neocupare a cladirii respective.

Rata medie de neocupare pentru spatiile de birouri din Capitala a crescut pentru prima data in ultimele sase trimestre, de la 13,7% in trimestrul II la 15,12% in trimestrul III. In timp ce rata de neocupare in Vest a scazut cu 1% si s-a situat in jurul valorii de 7%, in zona centrala s-a inregistrat o crestere semnificativa de la 8% la 13,7% la sfarsitul trimestrului trei. In total, in Capitala sunt 330.000 mp de spatii de birouri vacante, dintre care 135.000 mp sunt situati in zona Pipera, mai spun reprezentantii CBRE.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional