Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DTZ: Plasamentul imobiliar este sanatos pe termen mediu

A.D. Piaţa Imobiliară /

Mihnea Serbanescu, director general "DTZ Echinox".

Mihnea Serbanescu, director general "DTZ Echinox".

Situatia pietei imobiliare se imbunatateste, iar cresterea mult asteptata ar putea sa nu reprezinte un orizont prea indepartat. "In mare s-a cam oprit declinul, vor mai fi poate unele sincope, dar nu vom mai vedea scaderi majore. Nu vom mai avea cresteri fulminante, ca in 2004-2008, dar sunt convins ca vom avea o crestere sustenabila", a declarat domnul Mihnea Serbanescu, director general "DTZ Echinox", in cadrul unei conferinte dedicate pietei imobiliare.

In opinia domniei sale cresterea ar putea veni in primul rand dintr-un factor psihologic: "Avem in momentul de fata o criza de incredere. Aceasta deoarece in anii de crestere rapida a existat un exces de incredere: . Acum este exact opusul acelei situatii: ".

In prezent cele mai importante constructii sunt centrele comerciale si supermarketurile, dar in curand ar putea fi initiate si cladiri de birouri. "Un element care ne da noua optimism este activitatea inca dinamica de pe sectorul de retail. Pe segmentul de birouri anticipam ca deja am avut o curba descendenta a chiriilor, iar aceasta se incheie. In curand, datorita cererii constante, in 1 - 1,5 ani, chiriile vor incepe din nou sa creasca. Aceasta va crea activitate pentru dezvoltatori si poate ca si bancile vor fi putin mai flexibile in acordarea de finantari. Daca se vor gasesc solutii sa se finanteze in mod decent, echilibrat, evident ca si cresterea o sa vina mai repede", apreciaza directorul "DTZ Echinox".

Dificultatile actuale ale pietei imobiliare se datoreaza si dezinteresului autoritatilor fata de posibilitatea relansarii economice prin constructii. "Nu exista o strategie de a genera crestere bazata pe sectorul constructiilor. BNR chiar are o aversiune fata de cresterea bazata pe consum, considerand ca este nesanatoasa. Este momentul ca Guvernul sa acorde mai multe facilitati fiscale pentru consumul de locuinte. Oamenii cumpara case in primul rand ca sa le foloseasca, dar si ca investitie. Tot asa se intampla si la nivel de corporatii. Plasamentul imobiliar pe termen mediu este unul sanatos si mai sigur comparativ cu cel mobiliar. Cine a investiti pe produse imobiliare corecte, nu a inregistrat corectii mari, poate 30-40%", sustine domnul Mihnea Serbanescu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional