Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DUPĂ CE FUNCŢIONARII DE LA ANCPI AU FOST DEMIŞI ŞI PUŞI SUB URMĂRIRE,Angajaţi militari ai ISU Bucureşti - cercetaţi penal în cazul Cathedral Plaza

EMILIA OLESCU Piaţa Imobiliară /

Angajaţi militari ai ISU Bucureşti - cercetaţi penal în cazul Cathedral Plaza

Patru angajaţi militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Municipiului Bucureşti sunt cercetaţi penal pentru fals intelectual, în cazul Cathedral Plaza, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Acesta arată că reprezentanţii ISU au participat la întocmirea unui proces verbal de terminare a lucrărilor la clădirea de 19 etaje de lângă Catedrală: "Plângerea penală formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a primit, iniţial, o soluţie de neîncepere a urmăririi penale, prin Rezoluţia din data de 16.12.2011 în dosarul nr. 409/P/2011. Însă, luna aceasta, Doru Ţuluş, Procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a DNA, a infirmat în totalitate soluţia de neîn-cepere a urmăririi penale a angajaţilor ISU Bucureşti şi a dispus reluarea cercetărilor. În fapt, în baza unei cereri formulate de Millenium Building Development - cerere care nu figurează în registrul de intrări al ISU Bucureşti -, mai mulţi lucrători din cadrul instituţiei de stat au participat, la o dată nedeterminată, la încheierea unui act, un aşa-zis proces verbal de recepţie a clădirii construite de firma BOG'ART pentru Willbrook, act care, aşa cum rezultă în mod evident, este antedatat: procesul verbal este datat în 21.10.2010, însă în cuprinsul lui se face trimitere la nota ISU Bucureşti din data de 28.10.2010! Mai mult, această notă nu are o dată certă de ieşire din instituţie, aşa încât nu se ştie când şi în ce condiţii a ieşit documentul din ISU Bucureşti".

Comunicatul Arhiepiscopiei mai precizează şi că "registratorii de carte funciară care au dispus ilegal intabularea construcţiei Cathedral Plaza, deşi aceasta nu avea nici autorizaţie, nici proces verbal de recepţie la terminarea lucrărilor" sunt cercetaţi penal, aceştia fiind suspendaţi din funcţie, iar intabularea anulată (în ziua de 2 august 2011).

În urmă cu aproximativ o lună, reprezentanţii Millennium Building Development, dezvoltatorul imobilului Cathedral Plaza, au anunţat faptul că au acţionat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, susţinând că imobilul a fost deja recepţionat şi că există un proces verbal în acest sens.

Această plângere a Millennium Building Development este a doua depusă la CEDO în cazul menţionat. Prima plângere a companiei împotriva statului româna fost depusă în anul 2008, nefiind soluţionată până în prezent, după cum ne-a spus, recent, Cezar Cosmaciuc, unul dintre avocaţii societăţii.

În cadrul ultimei plângeri, compania reclamă faptul că deciziile Curţii de Apel Suceava, prin care a fost anulată autorizaţia de construcţie a imobilului de lângă Arhiepiscopia Romano-Catolică, "violează Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care protejează proprietatea privată şi consfinţeşte dreptul la un proces echitabil".

Un alt dosar la CEDO împotriva statului nostru, în legătură cu acelaşi caz, a fost deschis în 2008 de Arhiepiscopia Romano-Catolică, care se află în conflict cu " Millennium Building Development" din 2006.

În acel an a început construcţia controversatului imobil cu 19 etaje, proiect autorizat, iniţial, de Primăria Sectorului 1. De atunci, contradicţiile dintre cele două părţi s-au derulat în cadrul mai multor instanţe judecătoreşti, cum ar fi cele de la Bucureşti, Ploieşti sau Suceava. După suspendarea autorizaţiei, reprezentanţii constructorului au anunţat, într-un comunicat de presă, că imobilul a fost vândut, în mai 2011, unui fond de investiţii britanic, considerând, astfel, că sentinţa justiţiei este tardivă. Ulterior, Municipalitatea a solicitat demolarea clădirii, în septembrie anul trecut, după care "Millenium Building Development" a anunţat, în octombrie, că imobilul este deschis pentru primirea chiriaşilor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional