Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Eduard Hellvig: CNI a cheltuit iresponsabil resursele bugetare

A.D. Investiţii /

Eduard Hellvig, ministrul dezvoltarii regionale si turismului

Eduard Hellvig, ministrul dezvoltarii regionale si turismului

Ministerul Dezvoltarii Regionale a sesizat o serie de nereguli in privinta proiectelor derulate prin Compania Nationala de Investitii, evidentiate in urma unui audit intern comandat de ministrul Eduard Hellvig la preluarea mandatului.

Astfel, au fost remarcate ilegalitati legate de aplicarea legislatiei privind achizitiile publice, monitorizarea proiectelor si aplicarea de sanctiuni firmelor care nu si-au indeplinit obligatiile contractuale. Nu in ultimul rand, au lipsit criterii clare pentru selectarea proiectelor si a firmelor in programele derulate de Minister si nu a existat o viziune asupra alocarilor la nivelul regiunilor, a declarat Eduard Hellvig, ministrul dezvoltarii regionale.

In opinia domniei sale banul public a fost gestionat "iresponsabil" la nivelul Ministerului sub mandatele anterioare. De exemplu, CNI a efectuat decontari in avans pentru proiecte care nu au fost incepute. Acesta este cazul bazinelor de inot din Medias si Timisoara, lucrari contractate catre Dafora si Termogaz, pentru care au fost efectuate plati in avans de peste 34%, respectiv 21% desi stadiul lucrarilor este zero. De asemenea, Ecostrade a beneficiat de plati in avans pentru procurarea de materiale fara a exista un ordin de incepere a lucrarilor. In prezent CNI incearca sa recupereze acesti bani, a subliniat domnul ministru.

De asemenea, in cazul unui numar mare de contracte de interventii de prima urgenta, costul proiectelor a fost majorat cu pana la 47% prin acte aditionale, iar in unele situatii exista intarzieri ce depasesc 100 si chiar 200 de zile, fara a fi penalizate. In aceasta ipostaza se afla proiecte derulate de societatile Consim, Bella Consulting Construction, Rico, European Hidroconstruct si Moldocor. "Vom analiza intarzierile nepenalizate si vom aplica toate masurile care se impun: penalitati de intarziere, rezilierea contractului, recuperarea sumelor decontate", a afirmat domnul Hellvig.

In paralel au fost realizate investitii ineficiente in sali de sport in localitati rurale cu o populatie redusa si care nu dispuneau nici macar de investii de stricta necesitate precum drumuri si racordarea la utilitati, a daugat ministrul dezvoltarii.

Eduard Hellvig a afirmat ca a dispus efectuarea unor controale amanuntite pe problemele identificate in raportul de audit, in urma carora vor fi stabilite responsabilitati individuale pentru persoanele care se fac vinovate de prejudiciile aduse Ministerului, prejudicii ce vor fi de asemenea recuperate. Ministrul dezvoltarii nu s-a pronuntat asupra cuantumului prejudiciilor aduse institutiei.

De asemenea, Ministerul va intocmi o baza de date cu firmele care au avut "un comportament in defavoarea ministerului", indeosebi cele care au intarzieri de contracte imputabile lor, pentru a limita accesul acestora la proceduri de achizitii publice.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional