Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ESOP:Tranzacţiile de peste 3.000 mp au dominat piaţa relocărilor cu spaţii de birouri

A.C. Piaţa Imobiliară /

Tranzacţiile de peste 3.000 mp au dominat piaţa relocărilor cu spaţii de birouri

În prima jumătate din acest an, piaţa închirierii spaţiilor de birouri a cunoscut o schimbare radicală de structură, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ponderea cea mai mare revenindu-le tranzacţiilor cu spaţii de peste 3.000 mp, cu 44% din total, o pondere mai mult decât dublă faţă de anul trecut - când a fost 21%, potrivit unui comunicat ESOP remis redacţiei.

În primul semestru, segmentul tranzacţiilor mari a a avut o pondere mai mare ca în 2013 - piaţa totală fiind la rândul ei în creştere cu 27%.

Anul trecut, primul semestru a fost dominat de tranzacţiile de relocare cu spaţii de până în 1.000 mp, acestea ocupând o pondere de 40% din totalul pieţei, potrivit analizei ESOP.

Per total, în prima parte a anului, piaţa tranzacţiilor cu spaţii de birouri s-a ridicat la un volum total de 132.009 mp, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Este al doilea an consecutiv în care piaţa de birouri din Capitală creşte în primul semestru, acesta fiind un semn că întreg anul se va dovedi mai bun ca precedentul, în ceea ce priveşte tranzacţiile de birouri", se mai arată în sursa citată.

Potrivit ESOP, motorul pieţei de birouri în primul semestru a fost segmentul de relocare, care a fost în creştere cu 61%, spre deosebire de segmentul reînoirilor de contracte, aflat în scădere cu 33%.

În prima jumătate din acest an, volumul spaţiilor tranzacţionate de către chiriaşi noi, cunoscute ca tranzacţii de relocare a întrecut volumul spaţiilor pentru care s-au reînoit contractele vechi de închiriere. Relocările au totalizat 106.750 mp şi au întrecut reînorile de contracte, care au totalizat doar 25.259 mp şi au suferit un recul, cu 33%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În comunicare se mai precizează că au crescut în popularitate tranzacţiile de preînchiriere şi de expansiune a spaţiilor de birouri, acestea înregistrând creşteri notabile faţă de aceeaşi perioadă a anilor trecuţi.

ESOP este consultant imobiliar ce lucrează de 12 ani în piaţa birourilor şi pe piaţa rezidenţială.

Începând de anul trecut, ESOP activează în asociere cu CORFAC International - Corporate Facility Advisors - o alianţă de companii imobiliare antreprenoriale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional