Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ESOP: Trimestrul III - cel mai activ pe piaţa birourilor în 2013

F.A. Piaţa Imobiliară /

Trimestrul al treilea este cea mai activă perioadă de la începutul anului pe piaţa birourilor, tranzacţionându-se peste 90.000 metri pătraţi, potrivit unui comunicat de presă.

"În ansamblu, cumulând toate tranzacţiile cu spaţii de birouri din Bucureşti -şi cele de relocare, cele cele reînoire de contracte şi de extindere, în trimestrul III din 2013 s-au tranzacţionat 90.030 mp, fiind cel mai activ trimestru de la începutul anului", informează ESOP Consulting.

Conform sursei citate, şi la nouă luni, bilanţul tranzacţiilor totale din piaţa de birouri din Bucureşti este pe un trend pozitiv. În primele trei trimestre din 2013, în Bucureşti s-au realizat tranzacţii de birouri (incluzând atât renegocieri/reînnoiri de contracte, cât şi relocări de sedii), cu un volum total de 208.919 mp, conform datelor centralizate de Forumul celor mai importante companii de consultanţă imobiliară prezente în România, ceea ce reprezintă cu aproximativ 25% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2012.

ESOP Consulting menţionează că trimestrul III din 2013 s-a remarcat printr-o dinamică accelerată a unor tranzacţii strategice şi atent monitorizate de consultanţii şi dezvoltatorii imobiliari: tranzacţiile de expansiune a companiilor existente în piaţă şi a celor de intrare a unor companii noi în piaţă. Denumite generic tranzacţii "New Demand" de consultanţii imobiliari, acestea au înregistrat în trimestrul 3 un total de 19.599 mp închiriaţi, mai mult cu 39% decât cele două trimestre anterioare, cumulat.

Tranzacţiile de acest tip sunt importante pentru jucătorii din piaţa imobiliară pentru că indică ritmul dezvoltării companiilor şi implicit, al pieţei birourilor, fiind un indicator în funcţie de care se face previzionarea nevoii (sau oportunităţii) de a construi clădiri noi de birouri, se mai arată în comunicat.

Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International, a declarat: "Dacă în primul trimestru din 2013 am avut un volum total de 7.963 mp de tranzacţii de tip New Demand şi în trimestrul II un volum de 6.136 mp, în trimestrul III acesta a urcat vertiginos la 19.599 mp, mai mult decat o dublare faţă de primul trimestru şi de trei ori mai mult decât în al doilea trimestru. Acesta este un semnal bun, pentru că tranzacţiile de tip New Demand reduc din stocul de spaţii de birouri neocupate din piaţă şi reflectă un fenomen pozitiv, de creştere a încrederii companiilor în perspectivele dezvoltării proprii sau în piaţa locală. Creşterea tranzacţiilor New Demand a cuprins atât tranzacţii cu suprafeţe mari, cât şi cu suprafeţe medii şi o diversificare a mediilor din care provin, regăsindu-se companii multinaţionale care şi-au reluat planurile de expansiune,start-up-uri locale, companii internaţionale care deschid pentru prima dată un spaţiu de birouri în România".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional