Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ESTIMĂRI CB RICHARD ELLIS EURISKO:Rata de neocupare a spaţiilor de birouri va creşte la 18%

ALINA TOMA VEREHA Piaţa Imobiliară /

Atât timp cât rata de neocupare rămâne ridicată şi stocul de spaţii de birouri este în creştere, presiunea de descreştere a chiriilor va continua.

Atât timp cât rata de neocupare rămâne ridicată şi stocul de spaţii de birouri este în creştere, presiunea de descreştere a chiriilor va continua.

Aproape 40% din volumul închirierilor totale de spaţii de birouri din 2009 a fost realizat în ultimul trimes-tru al anului, trendul fiind preconizat a continua şi în primul semestru din 2010. Potrivit unui studiu realizat de compania imobiliară "CB Richard Ellis Eurisko", creşterea ratei de neocuparecare a spaţiilor de birouri a atins, la finele anului trecut, un nivel de 16,5%, cel mai ridicat, înregistrat în Bucureşti, din anul 2003. "Estimăm că rata de neocupare va atinge 18% în semestrul I 2010"; mai arată specialiştii "CB Richard Ellis Eurisko".

Pentru anul 2010, compania imobiliară se aşteaptă la finalizarea a peste 441.000 mp, un nivel de livrări mai ridicat decât cel din 2009 cu aproape 10%. Aproape 64% din aceste livrări vor fi reprezentate de clădiri de clasa A. Pentru acest calcul, "CB Richard Ellis" a luat în considerare clădirile aflate în construcţie şi care au peste 50% şanse să fie livrate la timp.

Volumul de spaţii de birouri dis-ponibile a crescut, în a doua jumătate a anului trecut, ca o consecinţă a ofertei în creştere la circa 193.000 mp, coroborată cu o descreştere a volumului de tranzacţii încheiate. În contextul economic actual, piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat aceeaşi evoluţie ca celalalte pieţe europene, în sensul descreşterii volumului de tranzacţionare. Astfel, volumul total de tranzacţii în ultimele şase luni din 2009, de aproximativ 63.700 mp, a fost cu circa 40% mai scăzut decât în semestrul II din 2008. Pentru întreg anul 2009, tranzacţiile au atins un nivel de 125.100 mp, reprezentând doar 45% din cel înregistrat în 2008.

Efervescenţa anului 2008 s-a tradus, în 2009, într-un volum foarte mare de livrări de spaţii de birouri: pentru semestrul II 2009, 193.000 mp de spaţii noi au fost livraţi, iar pentru întreg anul 2009 suprafaţa birourilor noi finalizate este de 406.000 mp. Această ofertă de spaţii de birouri este cu 35% mai ridicată decât în 2008. Aproape 60% din stocul de birouri livrat în 2009 este rezultatul deschiderii a şapte clădiri de birouri cu peste 20.000 mp.

În ceea ce priveşte poziţionarea clădirilor, partea de nord a Bucureştiului rămâne lider, concentrând 64% din livrările semestrului II 2009. Pentru întreg anul 2009, birourile finalizate în zona de nord a Capitalei au reprezentat 52% din livrările totale.

În 2009, chiriaşi de top au trebuit să aleagă între prelungirea contractului existent de închiriere (în majoritatea cazurilor sub termeni financiari mai avantajoşi) sau să se relocheze către alte clădiri. Un număr mare de chiriaşi au decis să prelungească contractul de închiriere, cifrele ajungând la 38.500 mp. "Ne aşteptăm să existe un nivel record de prelungiri în 2010, întrucât peste 270.000 mp de spaţii de birouri vor fi la negociere, în 2010-2011", mai susţin reprezentanţii "CB Richard Ellis Eurisko".

În plus, atât timp cât rata de neocupare rămâne ridicată şi stocul de spaţii de birouri este în creştere, presiunea de descreştere a chiriilor va continua. Ca o consecinţă a reducerilor de cost sunt subînchirierile, care au devenit foarte populare în această piaţă, ceea ce a condus la reduceri succesive a cuantumului chiriilor.

Cea mai mare contribuţie la tranzacţiile realizate în 2009 a venit din partea companiilor din sectorul Servicii Financiare (24%). Urmează companiile din sectorul Organisme şi Organizaţii Publice (21%) şi sectorul Producţie Industrială şi Energetică (17%). Sectorul Organisme şi Organizaţii Publice a fost foarte activ deoarece atât Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi Primăria Sector 1 au închiriat vaste spaţii de birouri. Chiriaşii au preferat în mod egal zona de nord şi zona centrală a Bucureştiului, fiecare deţinând 33% din totalul tranzacţiilor din 2009.

Chiria "prime" (de top) a fost, în trimestrul IV 2009, de 19,5 euro/mp/lună, reprezentând o scădere de 2,5% comparat cu primele trei trimestre ale anului trecut şi o descreştere de peste 9% faţă de trimestrul IV 2008.

Pentru clădirile de birouri de clasă A din zona "prime" central nordică, chiria varia, în perioada menţionată, între 18-20 de euro/mp/lună, în timp ce pentru clasa B chiria era de 15,5-17,5 de euro/mp/lună.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional